15 augustus: Nationale Herdenking

75 jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag.

De bezetting, de dekolonisatieoorlog die daarop volgde en de grootschalige ontheemding en landverhuizing die daarvan het gevolg waren, werken door tot op de dag van vandaag. Zeker bij de twee miljoen Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië. Deze geschiedenis is daarmee van ons allemaal.

De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is op zaterdag 15 augustus vanaf 12.20 live te volgen via NPO1. ’s Avonds vindt een aanvullend live-programma plaats vanuit de cruise terminal in Rotterdam. Dit programma is vanaf 19.50 uur te zien op NPO2.

Kijk voor meer achtergrondartikelen, podcasts, tijdschriften, video’s en meer op tweedewereldoorlog.nl; de speciale site van de NOS; en de speciale site 75jaarvrij.nl die het NIMH heeft opgezet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.