Rijders op de hei

Het Korps Rijdende Artillerie was van 1881 tot 1940 gelegerd in de Willemskazerne in Arnhem. De grote heidevelden aan de zuidrand van de Veluwe waren voor deze artilleristen een uitstekende oefenlocatie.

Met hun behendige paarden, imposante kanonnen, kleurrijke uniformen en grote berenmutsen vormden zij een geliefd object voor schilders en fotografen.

Ook in zwart-wit slaan de zogenoemde ‘Gele Rijders’ een fraai figuur, zoals deze fotorapportage uit de rijke collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie laat zien. De gewaagde manoeuvres die de zesspannen uitvoerden om het geschut snel in positie te krijgen, lieten zich nog wat moeilijk in beeld brengen. De plaatjes, die rond 1900 zijn geschoten, laten andere aspecten zien, waaronder de zorg voor de paarden waarvoor grote hoeveelheden hooi werden aangevoerd. Ook moesten de paarden om de zoveel tijd naar een drenkplaats worden geleid. Oefeningen als deze trokken steevast de nodige bekijks: van heren én dames.

Deze foto’s uit de oude doos zijn een mooi eerbetoon aan het Korps Rijdende Artillerie, dat dit jaar zijn 225-jarige jubileum viert. Het KRA, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het Vuursteuncommando, verricht een aantal ceremoniële taken die de herinnering aan het verleden levend houden. Een jaarlijkse traditie is het afgeven van de minuutschoten tijdens Prinsjesdag met de 25-ponders die nabij het Haagse Malieveld staan opgesteld.

Bron: Archief NIMH

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie oktober 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.