26 juni: Nederlandse Veteranendag

Vier Nederlandse Veteranendag thuis, voor de buis 

Op zaterdag 26 juni staat Nederland in het teken van de Nederlandse Veteranendag. Ook dit jaar is er helaas geen defilé en een grootschalige bijeenkomst mogelijk, maar is er wel een officiële ceremonie en een nieuw aanvullend programma waarin verhalen en muziek centraal staan. 

Keur aan artiesten doen mee 
Ondanks de te verwachten versoepelingen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag alleen een aangepast programma. Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van twee tv-uitzendingen. De eerste is op 26 juni, live vanuit Den Haag. Om 13.00 uur begint een officieel programma in de Koninklijke Schouwburg dat wordt uitgezonden door de NOS op NPO2. De tweede uitzending is op zondag 4 juli om 18.10 uur door Omroep Max.

Koninklijke Schouwburg Den Haag: plechtige start 
Net als in 2020 wordt een openingsceremonie georganiseerd, nu in de Koninklijke Schouwburg, met bijzondere verhalen van vier veteranen, speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle. Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn, wordt later bepaald door de gemeente Den Haag. Het kan zijn dat dit er – net als vorig jaar – niet meer mogen zijn dan dertig, maar we hopen op meer. De NOS zendt dit programma live uit vanaf 12.35 uur. 

Malieveld: Ode aan onze Veteranen 
Nieuw is dit jaar een tweede programma waarin veteranenverhalen en muziek centraal staan, genoemd: ‘Ode aan onze Veteranen’. Ook in dit programma bijzondere veteranenverhalen, opgehaald vanuit het land, natuurlijk andere dan die vanuit de Haagse Schouwburg. Ook het genre solisten verschilt van die van het officiële gedeelte. Zo treden de 3JS op, Marcel Veenendaal van Di-Rect en Elske DeWall, allemaal onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Dit programma wordt om 17.00 uur live uitgezonden door Omroep Max vanuit een besloten locatie op het Malieveld. Uiteraard zijn de programma’s tegen die tijd ook te volgen via een stream. Kijk daarvoor op www.veteranendag.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.