Vier de Veteranendag thuis mee! De Nederlandse Veteranendag vindt jaarlijks plaats om de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden, te bedanken. Ook dit jaar was er voor 27 juni een groots feest in Den Haag gepland, maar in lijn met de coronamaatregelen zijn de festiviteiten aangepast tot een tv-programma.
Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt op 27 juni live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.
Op deze manier geeft het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan mee-beleven.

Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe en eert zij de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen die vijftig jaar bestaat. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap. Zijne Majesteit de Koning zal niet aanwezig zijn.
Twee andere autoriteiten zijn wel aanwezig in de Ridderzaal: Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Hun aanwezigheid stipuleert de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag.
Veteranen
In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.
Koninklijke Erepenning
Verder is aanwezig majoor Frans Erkelens, voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen vanwege het 50-jarig bestaan ervan. De Vereniging is de Koninklijke Erepenning toegekend.
Tevens is Alex, winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig. Hij maakte met zijn schoolklas uit Ermelo, het winnende vrijheidsvlog. Dat is ook te zien in de Ridderzaal.
Tussen de gesproken bijdrage en beeldreportages in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld – in beeld – met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.
Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer Soldier On.
Uitzendingen
NOS. Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2.
Omroep WNL. WNL besteedt haar reguliere zaterdaguitzending volledig aan veteranen en de Veteranendag. De uitzending loopt van 16.00 – 18.00 uur op NPO Radio1.
Online. Het hele programma kan ook worden gevolgd via http://www.veteranendag.nl.
De veteranen
Veteraan Maaike (38): ‘Medisch gezien heb ik erger ervaren tijdens mijn uitzendingen. Maar wat ik wel heftig vond was dat er tijdens corona geen of bijna geen familie van de patiënt aanwezig mocht zijn wanneer hij/zij op sterven ligt.’
Veteraan Frans Erkelens: ‘De verhalen van onze dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen bieden de buitenwereld een uitzonderlijke blik in onze organisatie. Het laat zien hoe belangrijk en ook gevaarlijk het werk van onze militairen is.’
Veteraan Dennis (41): ‘Ik heb mij vrijwillig aangemeld om steun te verlenen in de zorg en dat doe ik nu in een verpleeghuis op een afdeling met coronapatiënten. Ik vind dat als je iets bij kunt dragen, je dat ook moet doen. Dat betekent vrijheid voor mij.’
Veteraan Rick (35): ‘Ze zeiden: “We kunnen je oog niet meer redden.” Als ik zie wat ik voor mijn kiezen heb gehad, ben ik trots dat ik hier nu sta.’
Veteraan Hendrik (95): ‘Na de oorlog was er helemaal niks. Alles was kapot. Dus moeten we heel zuinig zijn op de vrijheid die we hebben bevochten.’
Dennis Frans Hendrick Maaike Rick
Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat alleen door de Koning kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. De Erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de verdiensten van de vereniging en wordt alleen uitgereikt bij de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar.
De Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen
De vereniging is opgericht op 5 mei 1970 voor personen die een gemeenschappelijk kenmerk hebben: ze zijn drager van een militaire dapperheidsonderscheiding. Bekende dapperheidsonderscheidingen zijn de Militaire Willems-Orde, de Bronzen Leeuw, het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis. De vereniging telt 122 leden en heeft als beschermheer de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers F. van Sprang.
Fotocredits: Every Media | Majoor Fred Warmer; Manon van der Zwaal