Ruime Kamermeerderheid voor extra militairen Afghanistan

Met 102 ‘voorstemmen’ is de Tweede Kamer gisteravond akkoord gegaan met uitbreiding van de Nederlandse missie in Afghanistan.  Het huidige aantal van 100 militairen wordt verhoogd tot 160. Het gaat hierbij vooral om special forces die Afghaanse commando’s in Mazar-e-Sharif gaan trainen en begeleiden. Ook wordt de Nederlandse bijdrage aan NAVO-missie Resolute Support verlengd tot en met 2021.

 

De verlenging en intensivering gebeurt mede op verzoek van de NAVO en Afghanistan. Bijleveld: “Afghaanse commando’s zijn zeer effectief gebleken in de strijd tegen de Taliban en andere extremisten. Het verder ontwikkelen van deze hoogwaardige capaciteit is nodig om de Afghaanse strijdkrachten op termijn zelf voor de veiligheid van Afghanistan te laten zorgen. De fracties wensen onze militairen een behouden terugkeer.”

In tegenstelling tot eerdere jaren wordt de missie voor een langere periode verlengd. Dit brengt meer rust in de militaire planning en verbetert het effect van de inzet. Naast de 60 extra militairen die in nauwe samenwerking met Duitsland gaan optreden, worden er 6 politieadviseurs toegevoegd aan de NAVO-missie in Kaboel. Dit ter versterking van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Bron: Defensie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.