4 mei: herdenkingen

Wat herdenken we op 4 mei en hoe doen we dat met de coronamaatregelen? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet alles op een rij.

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.  

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Draag de vrijheid-pin. Zo laat je zien dat je vrijheid belangrijk vindt. Hier kun je de pin bestellen.

Kijk de NOS-uitzending vanaf de Dam in Amsterdam vanaf 18.45 uur op NPO1. Eerst is er een herdenkingsprogramma in de Nieuwe Kerk, met een voordracht van Erwin Kamp, hoofd van de dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht. Schrijfster Roxane van Iperen houdt de 4-mei-voordracht Stemmen uit het diepe.
Vervolgens vindt de herdenkingsplechtigheid op de Dam plaats. Na de Taptoe en de twee minuten stilte houdt André van Duin een toespraak en worden de kransen gelegd.
De Dam is net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Er is een kleine groep genodigden aanwezig op de Dam. Naast de kransleggers, sprekers en muzikanten zijn dat vertegenwoordigers van organisaties van verschillende groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden.

Overige herdenkingen

Waalsdorpervlakte
Tijdens Dodenherdenking op 4 mei wordt, normaal gesproken, elk jaar een stille tocht over de Waalsdorpervlakte in Den Haag gehouden. Zo worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In 2021 is de herdenking niet publiek toegankelijk. Het gebied is van 16.00 tot 21.00 uur afgesloten. De Bourbonklok zal om even voor 20.00 uur wel geluid worden en zal in de wijde omtrek te horen zijn. Door een beperkt aantal vertegenwoordigers worden kransen gelegd tijdens een besloten ceremonie. 

Militair Ereveld De Grebbeberg
Er is geen publiek aanwezig. Alleen de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink, en de burgemeester van Rhenen, Hans van der Pas, leggen een krans. Majoor Tobias Karsten, humanistisch raadsman bij de krijgsmacht, spreekt een overdenking uit.
Via RTV Utrecht en het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht is de herdenking rechtstreeks te volgen. De uitzending van RTV Utrecht begint om 19.30 uur en eindigt rond 20.15 uur. Tussen 18.50 en 19.30 uur kunt u via het YouTubekanaal van de Koninklijke Landmacht een registratie bekijken van het Herdenkingsconcert dat de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ op 12 april gaf in de Gedachteniskerk in Rhenen. (Bron: gelderlander.nl)

Slag om Ypenburg
Maandag 10 mei wordt de herdenking van de Slag om Ypenburg live op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht uitgezonden. Zo kan toch iedereen van op een afstandje erbij zijn.

3 gedachten over “4 mei: herdenkingen

  1. Op 4 mei herdenk ik mijn vader die als krijgsgevangene een jaar in Neubrandenburg heeft doorgebracht. Hij heeft de oorlog overleefd maar bij thuiskomst werden alle krijgsgevangen betiteld als lafaards; op initiatief van Wilhelmina. Dat heeft aan hem gevreten omdat hij dat niet verdiende. In de navolgende tijd zijn die oorlogsjaren van krijgsgevangen weggemoffeld; alleen als je in het kamp overleden was, werd je serieus genomen. Dat neem ik onze overheid en ons staatshoofd hoogst kwalijk.

    1. Bedankt voor uw reactie. Ja, er komen ook nu nog zelfs feiten naar boven waarvan men denkt “maar hoe dan?”. Het is heel triest hoe er na de oorlog geen aandacht was voor hele groepen mensen.

      1. Er is zojuist een boek uitgekomen over onze krijgsgevangenen, getiteld: “Verzwegen Oorlogsjaren”. Het boek is uitgegeven bij Boom Geschiedenis in Amsterdam. De schrijvers zijn luit-kol. b.d. J van Hoppe, E van der Most en E. Rossmeisl.
        Een zeer lezenswaardig document op basis van gegevens van het NIMH.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.