‘Na 75 jaar Vrijheid’
76 jaar geleden, een mensenleven geleden, eindigde de Tweede Wereldoorlog. Een mensenleven geleden, was een mensenleven vaak niets waard. Ik wil graag één leven uitlichten.
Op 11 mei 1911 wordt in Amsterdam Jacob Philip van Praag geboren. Zijn ouders zijn van Joodse afkomst, maar niet godsdienstig. Hij krijgt een seculiere opvoeding. In 1938 wordt hij docent Nederlands op het Gemeentelijk Lyceum in Dordrecht.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, wordt het Jaap als Jood verboden om nog te werken als leraar. Uiteindelijk duikt hij onder in Eindhoven. Gelukkig overleven zijn ouders en hijzelf de oorlog.
De oorlog maakt diepe indruk op Jaap. Het zal, net als bij zoveel Nederlanders, de rest van zijn leven een allesbepalende rol spelen. Zelf zegt hij: “Goed, nou moeten we ook iets presteren, iets creëren, wat het voortbestaan rechtvaardigt!”
Jaap zoekt al tijdens de oorlog naar de redenen voor het ontstaan van de oorlog. Voor hem is het duidelijk. Een van de oorzaken is het verval van waarden.
Direct na de oorlog, is Jaap één van de oprichters van het Humanistisch Verbond, dit jaar 75 jaar geleden. Het is zijn antwoord om ons voortbestaan te rechtvaardigen.
Vandaag vinden veel Nederlanders dat zij zelf inhoud en vorm aan hun leven mogen geven. Wat goed is, of niet goed, is iets waar we zelf over kunnen nadenken. ‘Vrij denken, samen leven’ geeft ons leven zin en betekenis.
76 jaar geleden, een mensenleven geleden, eindigde de Tweede Wereldoorlog. Een mensenleven geleden, was een mensenleven vaak niets waard. Nu wel, en nu, vandaag, staan wij stil bij de verloren levens.
Laten wij samen, in stilte overdenken, ieder van ons, in overeenstemming met onze individuele levensovertuigingen, godsdienstig of niet-godsdienstig;
Laten wij dankbaar zijn voor onze vrijheid en de mensen die hier het hoogste offer voor hebben gebracht;
Laten wij ons ervan bewust zijn, dat mensen zich tot op de dag van vandaag inzetten, voor onze vrijheid;
Wij zullen hun voorbeeld volgen;
Laten wij een bron van hoop zijn, voor mensen in nood, en er zijn voor onze medemens;
Laat gevoelens van liefde, vriendelijkheid en een kritisch gerichte, maar toch zachte geest, altijd weerspiegeld worden in onze daden;
Laten wij, ons laten leiden, door de overtuiging, dat alle mensenlevens van waarde zijn.
Ik wens u vrede.
Amsterdam, 4 mei 2021
Hoofdkrijgsmachtraadsman, drs. i.r.g.m. KTZ Erwin Kamp

Erwin Kamp (1965) werd in 1999 benoemd tot humanistisch geestelijk verzorger bij Defensie. Kamp werd twee keer met het Korps Mariniers uitgezonden naar Ethiopië en Eritrea (UNMEE) en Irak (SFIR1). Na zijn uitzendingen werd hij met zijn gezin van 2004 tot 2008 op de Marinebasis Parera op Curaçao geplaatst. In 2016 werd hij hoofd van de dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht. In zijn functie pleit Kamp binnen de veteranenzorg voor meer aandacht voor moreel letsel onder militairen en veteranen.
Goed dat er nu wel begrip is voor het morele leed van militairen. Zij zetten zich in voor ons land en hebben recht op begrip.