27 juli 2021
210708_oprichting_CEMA_3

Welkom bij de Militaire Courant

Aandacht voor LHBT+ Militairen

Vanaf deze week is het Canal Pride in Amsterdam, een internationaal bekend festival waar de LHBT+ gemeenschap gevierd wordt. Helaas zijn de meeste festiviteiten afgelast, maar bij de Militaire Courant besteden we deze en komende week aandacht aan LHBT+ medewerkers bij Defensie. Hieronder is het eerste artikel te lezen, en morgen maken we kennis met de SHK, de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, die zich inzet voor LHBT+ collega's bij Defensie. Daarnaast zullen er ook interviews worden gepubliceerd met LHBT+ collega's, waarin ze hun ervaringen delen. Kortom: houd de website in de gaten!

Progress Pride vlag
thumbnail_image1

Prideweek: Het ABC van LHBT+

Prideweek: Het ABC van LHBT+
Waar staat het eigenlijk allemaal voor? Deze en komende week komen er een aantal artikelen uit op de site van de Militaire Courant over LHBT+ en Defensie, ter ere van de Amsterdam Canal Pride. Het is soms lastig om bij te houden waar alle letters voor staan in LHBTQIA+. Waarom is het nu bijvoorbeeld ‘LHBT+’ en niet meer ‘homoseksuelen’?

Lees meer >>

Column Niels Roelen: Ochtendhumeur

Column Niels Roelen: Ochtendhumeur
Omdat mijn ogen nog niet helemaal wakker zijn, vouw ik de krant langzaam open. Op mijn gezicht verschijnt, bij het zien van een prachtig vuurwerk, een glimlach. De vuurpijlen zijn elegant dansende ballerina’s die een vaag licht op de gebouwen van een onbekende stad werpen. ‘Hamas vuurt raketten af op verhit Jeruzalem.’

Lees meer >>

Politiek: Vaste Kamercommissie Defensie

Politiek: Vaste Kamercommissie Defensie
‘Er is veel respect voor het militaire werk’ Een coalitie is nog niet gevormd, maar na de verkiezingen is er al wel een nieuwe Vaste Kamercommissie Defensie, kortweg VCD, geïnstalleerd. De Militaire Courant sprak met voorzitter Aukje de Vries (VVD) over de taken en de rol van de VCD.

Lees meer >>

Nieuwe cybereenheid bij de Koninklijke Landmacht: de CEMA-compagnie

Nieuwe cybereenheid bij de Koninklijke Landmacht: de CEMA-compagnie
Op 8 juli is met een ceremoniële vlaggenoverdracht in stroe een nieuwe eenheid bij de Koninklijke Landmacht opgericht: Cyber & Electromagnetic Activities-compagnie. De Delta-CEMA-compagnie is opgericht om de landmacht toekomstbestendig te houden in het informatiegestuurd optreden. Informatie is bepalend voor het succes van een operatie, controle hierover is een kritische succesfactor in het militaire optreden.

Lees meer >>

Column Marc Bentinck: Terugkeer van het Atlanticisme

Column Marc Bentinck: Terugkeer van het Atlanticisme
Trump mag dan wel van het toneel zijn verdwenen, óók onder zijn opvolger, de atlanticus Biden, gaan in Europa stemmen op om onze politiek-militaire banden met de VS losser te maken, “gebruikmakend van het door het presidentschap van Biden geboden respijt”. Immers, Europa kan het zich niet veroorloven ‘een tweede Trump’ onvoorbereid af te wachten.

Lees meer >>

Militaire Courant podcast - Vrouwen bij Defensie

Vorige week verschenen er in de media twee artikelen over vrouwonvriendelijk gedrag op de Koninklijke Militaire Academie en over twee luitenant-kolonels die Defensie na een lange werktijd teleurgesteld hadden verlaten. Ook op de redactie spraken we over het thema vrouwen en Defensie en we kwamen tot de conclusie dat we er nog lang niet over uitgesproken zijn.

Lees meer >>

Mijn functie: Accountmanager Music

Mijn functie: Accountmanager Music
Ook genoten van de muziek op Veteranendag vorige week? Deze keer staan de werkzaamheden van een Accountmanager Music bij Staf Militaire Muziek in de schijnwerpers. Een bijzondere functie die op evenementen als de Veteranendag tot uiting komt.

Lees meer >>
38-Cover-Zwarte-vogel

Aandacht voor militaire boeken in de Militaire Courant


Elke editie bevat een speciale boekenrubriek. Onze redactie is altijd op zoek naar interessante militaire boeken en/of auteurs. Wij zijn te bereiken via redactie@militairecourant.nl.Uitnodiging tot samenwerking
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een samenwerking met en/of de advertentiemogelijkheden in de Militaire Courant? Stuur dan een e-mail naar info@militairecourant.nl of bel naar 030-2231718.
Nieuwsoverzicht
Week 26: Russische gevechtsvliegtuigen veroorzaken onveilige situaties bij Zr.Ms. Evertsen
Week 25: Vlaggenoverdracht maakt einde aan 20 jaar lang missies in Afghanistan
Week 24: NAVO gaat nieuwe dreigingen eensgezind te lijf

Een abonnement op de Militaire Courant?

Wilt u geen enkele editie van de Militaire Courant missen? Neem dan een abonnement en ontvang de Militaire Courant vier keer per jaar voor slechts € 16,-.
De volgende editie van de Militaire Courant verschijnt in september 2021. De Militaire Courant biedt militair nieuws voor een breed publiek en wordt o.a. verspreid via verschillende militaire musea. Kijk voor de volledige lijst met musea op www.militairecourant.nl/verkrijgbaar.
3 nwb jun21

Volg de Militaire Courant ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin