Voorstel unaniem aangenomen in Tweede Kamer: alle veteranen in uniform

PERSBERICHT – Alle veteranen mogen voortaan hun uniform aan op speciale gelegenheden, zoals op veteranendag. Ook als ze niet langer dan 15 jaar in dienst zijn geweest. Een diepe wens van veel veteranen komt daarmee in vervulling. Het voorstel van D66-Kamerlid Salima Belhaj is zojuist unaniem aangenomen in de Tweede Kamer.

Belhaj was geraakt door een veteraan die haar uniform op veteranendag niet mocht dragen, omdat ze niet langer dan 15 jaar in dienst was geweest. Belhaj: “Terwijl ze zich juist sterk wilde voelen en zich wilde presenteren en bewegen tussen haar collega’s zoals vroeger. Ze was militair en dat was haar afgenomen door een trauma. Waarom dan ook haar uniform? We willen dit voor alle veteranen regelen die juist op speciale evenementen hun uniform weer eens aan willen en dat nu niet mogen.”

Voor oud-militairen die meer dan 15 jaar in dienst zijn geweest, bestaat de mogelijkheid al. In de toekomst kunnen straks oudgedienden die met (eervol) ontslag zijn gegaan en korter dan 15 jaar in dienst zijn geweest óók hun uniform aan. Belhaj maakt dat met haar voorstel voor alle niet-dienende veteranen uit de verschillende krijgsmachtonderdelen mogelijk.

Bron: www.d66.nl

Salima-Belhaj
Salima Belhaj, lid Tweede Kamer D66