Beeld: oefenen in Litouwen en Roemenië

In Litouwen zijn momenteel zo’n 250 Nederlandse militairen actief in de ‘enhanced Forward Presence’, waarmee de NAVO de grenzen van het bondgenootschappelijk grondgebied markeert. Vrijwel de volledige Nederlandse bijdrage komt van de landmacht, op dit moment grotendeels ingevuld door 13 Lichte Brigade uit Oirschot. De militairen gebruiken de uitzending goed om hun geoefendheid te optimaliseren. Met het credo ‘train as you fight’ laten ook de gewondenverzorgers van het bataljon Limburgse Jagers tijdens oefeningen zien dat zij hun vaardigheden op orde hebben. Bij alle voorkomende verwondingen kunnen deze militairen hun collega’s medisch behandelen en dit trainen zij in de praktijk. Tijdens deze oefening plaatsen ze daadwerkelijk een infuus bij hun collega. Bij hun trainingen krijgen zij ondersteuning van het medisch personeel van 13 Geneeskundige Compagnie, die ook in Litouwen present is.  

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de onrust over de veiligheidssituatie in Europa vergroot, wat niet aan de militairen van de eFP voorbij gaat, maar de onrust bij het thuisfront lijkt groter dan bij henzelf. ‘Qua werk is er eigenlijk niets veranderd, we hebben nog steeds dezelfde trainingen. Er komen wel meer vragen van het thuisfront over de situatie hier maar na een goede uitleg snappen ze het wel,’ vertelt korporaal 1 Sam. Korporaal Tom beaamt dat: ‘Ze zijn thuis wel bezorgd, maar we leggen goed uit wat er aan de hand is’. 

Roemenië 
“Het was wel snel schakelen,” vertelt sergeant 1 Ryan. “We zouden op oefening gaan in Duitsland, maar kregen toen de call dat we naar Roemenië gingen. Ik doe dit werk al 18 jaar, ik maak me niet zo snel druk. Thuis zijn ze ook wel wat gewend, maar heb mijn moeder wel even gerust moeten stellen. Ook zij ziet de beelden in Oekraïne. En dat land ligt hier niet ver van dit gebied vandaan. Maar wij zijn hier niet op inzet, maar op training. Uiteindelijk is dit waarom ik dit werk doe: als het moet, gaan we er vol voor. Ook als we op het laatste moment moeten omschakelen voor een training, waar dan ook ter wereld.” 
Lees hier meer informatie over de aanwezigheid van de luchtmobiele brigade in Roemenië.

Helikopteroefening in Roemenië

Tekst en beeld: Koninklijke Landmacht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.