Beelden van de Bevrijding

De bevrijding van Nederland in 1944 en ’45 kent verschillende gezichten. De beelden van uitzinnige menigten die de bevrijders enthousiast onthalen staan bij velen in het geheugen gegrift.

Toch maskeren deze foto’s van blije en feestende Nederlanders de vaak bikkelharde strijd van bijna een jaar die van september 1944 tot mei 1945 op Nederlands grondgebied is gevoerd. In deze periode werd, vaak onder erbarmelijke weersomstandigheden, felle strijd geleverd door vooral Amerikaanse, Britse, Canadese en Poolse troepen. Ook een gering aantal Nederlandse militairen was van de partij. De meesten van hen waren ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’. De verliezen waren aanzienlijk. Duizenden geallieerde militairen verloren de laatste oorlogsmaanden hun leven op Nederlands grondgebied.

Deze selectie foto’s uit het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, hoewel bij lange na niet volledig, laat het ander gezicht van de bevrijding zien: dat van de rauwe, harde oorlog waarin de dood nooit ver weg was.

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant editie juni 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.