Bevrijdingsdag: anders, maar net zo bijzonder

Ter vervanging van de Bevrijdingsfestivals en de twaalf Vrijheid-expressen die tijdens de Maand van de vrijheid door alle provincies zouden rijden, is een alternatief thuisprogramma opgesteld. Ook nu, juist nu, kunnen we onze vrijheid thuis vieren. De Militaire Courant zet alles voor een geslaagde bevrijdingsdag op een rijtje.

Bevrijdingsdag is natuurlijk geen Bevrijdingsdag zonder de eerste essentiële stap: de vlag buiten hangen!

Bevrijdingsvuur
In Wageningen is om 0.00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken door staatssecretaris Blokhuis en de burgemeester van Wageningen.
Op de website vrijheidsvuur.nl kun je zelf een (avatar)filmpje maken om zo de fakkel door te geven.

Ambassadeurs van de Vrijheid
De Ambassadeurs van de Vrijheid Kris Kross Amsterdam, Roxeanne Hazes, Lucas & Steve en Snelle bouwen digitaal een feestje. Ook namen ze eerder documentaires op. Zie de website 4en5mei.nl.

Het 5 voor 5-moment
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben het initiatief van Claudia de Breij omarmd om op 5 mei, om 16.55 uur ( 5-voor-5 ), het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigt alle radiozenders uit om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden. 
Ambassadeur van de Vrijheid Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt. Ook alle beiaardiers zijn gevraagd om het nummer om 5 voor 5 te spelen. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-vereniging meldt dat de beiaardiers van onder meer de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de St. Bavokerk in Haarlem het nummer ten gehore gaan brengen. Kijk voor een actueel overzicht van de deelnemende carillons op www.klokkenspel.org.

5 mei-concert
Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert en de 5 mei-lezing maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

Bevrijdingsvuur op bevrijdingsdag
Het Bevrijdingsvuur brandt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.