Bezoek aan Marinemuseum in Den Helder ‘Ik heb nog niet alles verteld!’

Een bezoek aan het Marinemuseum in Den Helder is een reis waard. Niet alleen om de prachtige expositie, maar vooral ook om de vrijwilligers die vanuit hun eigen ervaring vertellen over wat ze allemaal mee hebben gemaakt in hun tijd bij de Marine, vaak al meerdere decennia geleden.

In het monumentale hoofdgebouw werden we vriendelijk ontvangen bij de receptie. Je merkte aan alles dat hier door de medewerkers met plezier werd gewerkt. Als eerste brachten we een bezoek aan de onderzeeboot Tonijn. Dat was extra bijzonder omdat we net ervoor het eerste exemplaar van de Militaire Courant hadden overhandigd aan commandant Mertens van de onderzeeboot Zeeleeuw (Klik hier voor het artikel). De Zeeleeuw konden we niet van binnen bekijken, maar de Tonijn wel!

IMG_4962

Sterker nog, we konden niet alleen kijken, we kregen ook nog een uitgebreide uitleg van voormalig bemanningsleden. Er werd zeer enthousiast vertelt over hoe het er vroeger aan boord van een onderzeeboot aan toeging. En hoe kan er eigenlijk onderwater gegaan worden? Als je goed luisterde kon je er veel van opsteken. En ik liep zelf nadat ik dacht dat de uitleg voorbij was een stukje verder de onderzeeboot in. Toen werd ik duidelijk tot de orde geroepen: ‘mijnheer, ik heb nog niet alles verteld, komt u nog even hier heen!’

IMG_4969
Er was nog een hoop meer te zien op het uitgestrekte terrein van het Marine museum. Alleen al het wandelen langs alle oude gebouwen waar je de geschiedenis nog ruikt en proeft is bijzonder de moeite waard. Je kunt ook de scheepsbrug van het fregat De Ruyter bezoeken en er zijn verschillende exposities. Maar daar ontbrak helaas nog de tijd voor. Graag kom ik hier snel weer eens terug, zeker ook omdat we op de weg naar huis veel mooie oude Marinegebouwen tegenkwamen die nieuw in gebruik waren genomen voor horeca en/of culturele activiteiten. Prachtig! Den Helder, waarom vertel je dit verhaal niet? Zoveel om trots op te zijn!

www.marinemuseum.nl

IMG_4972IMG_4971IMG_4976IMG_4967

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.