Boekpresentatie Zwarte vogel

Onze collega op de redactie van de Militaire Courant Niels Roelen is naast de werkzaamheden voor deze uitgave schrijver. Het afgelopen jaar hoorden we af en toe over zijn vorderingen aan het boek Zwarte vogel. 17 juni 2021 was het dan zover: Zwarte vogel vloog de wereld in.

De genodigden, die allemaal de eigenschap hadden ‘vriend van Niels te zijn’, verzamelden zich voor een bijzondere boekpresentatie bij het erevlot van de roeiverenigingen aan de Amsterdamse Bosbaan. Daar kwam Niels met zijn vroegere roeimeesters van de Koninklijke Militaire Academie aangeroeid, om vervolgens een eerste exemplaar van het boek de waterdoop te geven. Na de uitreiking van dit natte werk aan Gerard Soeteman hield laatstgenoemde een speech.
Vervolgens kon Niels op het buitenterras in de brandende zon aan de slag met signeren! Ondertussen werd er door de redactie van de Militaire Courant nieuwe contacten gelegd met mensen uit het militaire werkveld, die vast van pas komen in toekomstige artikelen.

Nieuwsgierig naar het boek?
De jaren als officier in opleiding en het snoeihard trainen als enige leden van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie hebben een hechte vriendschap gesmeed tussen Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook als Immo na het voltooien van hun opleiding uitgezonden wordt naar het grimmige oorlogsgebied in Kosovo terwijl Olav voor een VN-missie naar het vakantie-eiland Cyprus vertrekt.
Als Immo en Olav weer terug zijn in Nederland lijkt er niks veranderd, de vriendschapsband is nog even hecht. Ook als Immo voor het eerst achter de tralies belandt en Olav hem in de gevangenis bezoekt, is er geen twijfel. Dit is zijn maat. Maar na een aantal nieuwe gewelddadige incidenten en gedwongen opnames in psychiatrische instellingen worstelt Olav met zijn loyaliteit. Immo’s psychoses en de strafrechtelijke misdragingen stellen hun vriendschap op de proef. Hoelang kun je terugvallen op een gedeeld verleden als het heden zo ver uiteenloopt?

Laat Zwarte vogel door Nederland vliegen! Lees de roman en laat vooral weten wat u ervan vindt. Dit kan als reactie hieronder, of op een website als libris.nl, goodreads.com, hebban.nl, bol.com, of in een e-mail naar niels@uhb.nl.

Het boek bestellen? Doe dat bijvoorbeeld bij een van de boekhandels op deze pagina.

Eén gedachte over “Boekpresentatie Zwarte vogel

  1. De boeken van Niels Roelen vormen voor militairen die opgeleid zijn aan de Koninklijke Militaire Academie altijd een feest der herkenning. “Zwarte vogel” vormt hier op zeker geen uitzondering. De anekdotes over de KMA volgen elkaar in het begin van het boek snel op. Er zullen ongetwijfeld lezers zijn die ze ongeloofwaardig vinden, maar iedereen die de opleiding ook gedaan heet zal ze herkennen of heeft zelf dezelfde of nog sterkere verhalen.

    Tijdens de officiersopleiding in Breda, waar verteller Olav en Immo snoeihard trainen als enige leden van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie vormt zich een bijzondere band tussen Immo en Olav. Is het vriendschap? Is het kameraadschap? Is het een broederband? Zeg het maar. De band lijkt onverwoestbaar te zijn. Immo wordt kort na het voltooien van hun opleiding uitgezonden naar Kosovo, Olav gaat voor een VN-missie naar Cyprus vertrekt. Waar Cyprus een soepele uitzending betreft, is de situatie in Kosovo post het conflict tussen de Moslims en Serviërs een stuk grimmiger. Na terugkeer in Nederland krijgt Immo last van PTSS en belandt na een aantal gewelddadige incidenten in een reeks van gevangenissen en psychiatrische inrichtingen. Je maat laat je niet achter, dus Olav zoekt en op en blijft hem steunen. Maar hoe ver gaat loyaliteit?

    Roelen ontwikkelt zich niet alleen als schrijver, ook zijn onderwerp(en) maken een ontwikkeling door. Waar zijn eerste boek “Soldaat in Uruzgan” een feitelijke beschrijving was van zijn belevenissen en indrukken in Afghanistan, was het vervolg “Leven na Uruzgan” al een stuk fictiever. Roelen omschrijft “Zwarte vogel” als zijn eerste fictie-roman. Maar waar houden feiten en waargebeurde verhalen op en start de fantasie? In hoeverre is verteller Olav (de tweede voornaam van Roelen) een fictieve figuur en waar zitten de autobiografische elementen. Heeft Roelen zelf eigenlijk geroeid op de KMA?

    De vraag wat echt is en wat fictie wordt al lezende steeds minder belangrijk. De vraag wat vriendschap is des te meer. Is samen doorgemaakte ellende en samen beleefde lol eigenlijk wel voldoende voor een blijvende band? Wordt je vriend van samen topsport bedrijven? Moet je eigenlijk vrienden zijn als topsporter? Waar wordt gepercipieerde loyaliteit een keurslijf? De uitdrukking: “geen tijd is geen prioriteit” is even toepasbaar op loyaliteit. Vriendschappen veranderen in de loop der tijd, dit boek zet je aan het denken over de oorzaken van die veranderingen, maar helpt mogelijk ook de onvermijdelijkheid er van accepteren.

    Niels Roelen heeft een gave roman afgeleverd, die zijn progressie als schrijver duidelijk laat zien. “Zwarte vogel” is daarmee niet “weer” een boek over het leger, maar een boek dat door de universele thema’s een breed lezerspubliek verdient.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.