Twintig landen hebben de afgelopen weken in het zuiden van Mexico en in Belize meegedaan aan Tradewinds. Deze jaarlijkse rampenbestrijdingsoefening wordt door klimaatverandering steeds belangrijker en geldt als dé voorbereiding op het orkaanseizoen in het Caribisch gebied. Namens ons land waren het ondersteuningsschip voor de West Zr.Ms. Pelikaan, personeel van het Marine Squadron Carib en het Maritiem Hoofdkwartier in het Caribisch gebied aanwezig.

Focus tijdens Tradewinds ligt op het verfijnen van internationale samenwerking. Dat gebeurde op papier tijdens een, door Nederland georganiseerde, grote planningsconferentie in het Mexicaanse Cozumel, maar ook in de praktijk. Zo werd Zr.Ms. Pelikaan ingezet om drinkwater op de kade van de badplaats af te leveren. Per vrachtauto werd de lading dieper de stad in getransporteerd. Naast deze logistieke ondersteuning, deed het schip ook mee aan het maritieme deel van de oefening. Daarin stond de samenwerking met onder meer Mexicaanse, Canadese en Amerikaanse marine- en kustwachtschepen centraal.
Hoofd Plannen en Trainen majoor der mariniers Timo beaamt dat Tradewinds afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen. De omvang en kracht van orkanen zijn met steeds minder zekerheid te voorspellen. Het orkaanseizoen van 2021 staat met 21 zware stormen op de derde plaats van meest actieve periodes. Gelukkig had geen enkele orkaan effect op de eilanden van de Caribische Nederlandse eilanden. 2022 dreigt volgens experts eveneens een actief orkaanseizoen te brengen.



Bijkomende trainingen
Tradewinds vond grotendeels in Mexico plaats en deels in het naburige Belize. In de jungle van het Zuid-Amerikaanse land werkten in de West gestationeerde mariniers samen met Amerikaanse collega’s riverine operaties af. Die zijn gericht op het bewaken van vaarroutes die voor de aanvoer van hulpgoederen essentieel zijn.
Voor deze oefening namen de Nederlandse mariniers van het Marine Squadron Carib deel met twee FRISC’s. Ook werd een jungletraining afgewerkt onder leiding van Amerikaanse special forces en junglespecialisten van het Marine Squadron Carib. Aan deze basistraining deden militairen mee uit Nederland, Colombia, Jamaica, Suriname, Belize, Mexico en Frans-Guyana.

Belang van de militaire oefening
“Militairen assisteren hoogstens de eerste weken na de passage van een orkaan bij het lenigen van de ergste nood”, aldus Vogelaar. “Door eerste hulp te verlenen geef je civiele partijen de tijd zich voor te bereiden op het voortzetten van de hulpverlening.”
Met de Pelikaan en specialistisch personeel ter plaatse behoort Nederland tot de prominente deelnemers van de oefening die al sinds het begin van de jaren tachtig wordt gehouden. Weinig landen hebben permanent troepen en een werkschip voor de bestrijding van natuurrampen in de regio beschikbaar. Daarbij brengt ons land met stafleden van het Maritiem Hoofdkwartier in het Caribisch gebied veel ervaring in. Vogelaar: “Het hoofdkwartier is op het gebied van noodhulpverlening snel volwassen geworden, nadat orkaan Irma in 2017 grote delen van Sint Maarten in puin legde.”


De Koninklijke Marine maakte ook een video over de oefening, bekijk hem hier!
Bronnen: Defensiekrant en Alle Hens
Beeld: Koninklijke Marine