Column Niels Roelen: Publiek geheim

Psst… Alsof het iets stiekems is, ik via de radio getuige ben van een geheime boodschap, word ik tijdens reclameblokken een aantal weken achter elkaar gewezen op de deplorabele staat van onze krijgsmacht. Defensie, een volgens sommige partijen rechtse hobby, laten we in Nederland stelselmatig links liggen en kampt met een tekort aan alles. Munitie, voertuigen, innovatief vermogen, mankracht en politieke visie.  

Wij bezorgde burgers van Nederland, zien dat onze veiligheid op het spel staat. Het is tijd voor actie! 

Ruim een week voordat de petitie online kwam, word ik via een privébericht gemobiliseerd om ook te tekenen. ‘Ik hoop dat ook jij wilt helpen. Geen communicatie svp voor maandag, maar zodra de website online is, moeten we een olievlek creëren.’ Mijn status van BV’er, bekende veteraan, was nodig voor een charmeoffensief op social media onder veteranen en nog actief dienende militairen.   

Omdat het tijd is voor actie, ben ik een paar dagen later een van de eersten die tekent. Ik like, deel, tweet en retweet tegen de dramatische staat van Defensie en zie de teller in die eerste dagen gestaag oplopen tot aan het culminatiepunt. Het moment dat de petitie na anderhalve maand in de loopgraven van de uitzichtloosheid terechtkomt. Al meer dan dertigduizend bezorgde burgers, nog geen halve zetel in de kamer, blijken bezorgd te zijn.  

Aangezien alles is toegestaan in liefde en oorlog, besluit ik via een krijgslist, op de e-mailadressen van mijn kinderen, twee extra stemmen uit te brengen. Het aantal ondertekenaars is minder dan het aantal mensen dat voor defensie werkt, ongeveer de helft van het aantal veteranen in ons land en het aantal handtekeningen dat Nederland in twee weken zet om Lubach tot Farao Arjen Henrik 1 te mogen laten kronen.   

We komen de NAVO-normen niet na, militaire oefeningen stranden en militairen zijn uitgeput. 

Dat we als exportland een keer afgerekend gaan worden op onze achterstallige NAVO-contributie, dat er een groeiende dreiging van Rusland en China uitgaat is voor later zorg. In hun verkiezingsprogramma’s beloven veel partijen weliswaar verbetering, maar als je de doorberekeningen van het CPB erbij pakt, wordt al snel duidelijk dat de mooie woorden lege hulzen zijn. Het is geen geheim dat we in Nederland de put pas dempen als het kalf verdronken is.   

www.psst.nl 

Elke editie van de Militaire Courant schrijft Niels Roelen een verhaal bij een foto uit de actualiteit.   

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.