
In het kader van tachtig jaar bevrijding grijpen we terug naar het verleden. Hoewel Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was gebleven, en het voor de oorlog lange tijd zijn leger op een laag pitje zette, werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pogingen gedaan om de gevechtskracht op orde te brengen.
En waar dan een klein land groot in kan zijn: op het moment van productie (1939) was de DAF M-39 internationaal de meest moderne pantserwagen van zijn tijd!
De wagen was gebouwd op een chassisloze, zelfdragende gepantserde romp en gebruikte twee onafhankelijk van elkaar wentelbare dubbele achterassen (het zogeheten Trado-systeem) voor een grote terreinvaardigheid. Ook de voorwielaandrijving was revolutionair. Het zicht in de DAF M-39 was voortreffelijk, want de motor was achter ingebouwd en ontnam dus niets aan het zicht.
In de koepel zat een 37mm anti-tankkanon van Bofors, met daarnaast een coaxiaal meebewegende mitrailleur. Voor in de romp en aan de achterzijde zaten nog eens twee mitrailleurs.
De impact van deze pantserwagen was uiteindelijk niet groot: van de twaalf bestelde pantserwagens waren er pas zeven afgeleverd toen Duitsland Nederland binnenviel. De Duitsers hebben enkele M-39 daarna nog ingezet als de Panzerspähwagen DAF 201 (h).
Bron: Jan Giesbers, Rob Tas en Antal Giesbers, Holland Paraat 1 en 2, uitgeverij Giesbers’ Media.
Technische Informatie DAF M-39:
Lengte: 4,75m
Breedte: 2,08m
Hoogte: 2,16m
Gewicht: 5,8t
Motor: Ford Mercury V8 95pk
Maximum snelheid: 75km/u voorwaarts, 50km/u achteruit
Actieradius: 200-225 km
Bepantsering: 5-10mm
Hoofdbewapening: 37mm Bofors kanon
Secundaire bewapening: drie M-20 7,9mm mitrailleurs
Bemanning: 5
Deze Factsheet verscheen eerder in de Militaire Courant editie april 2025.
Deze factsheet werd mede mogelijk gemaakt door Noventas