
Defensie moet in 2030 bestaan uit honderdduizend mensen, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. maar hij wil een zogeheten ‘schaalbare krijgsmacht’, groot genoeg om af te schrikken maar in vredestijd compacter. Dat kan dankzij een omvangrijke flexibele schil van reservisten. En die flexibiliteit wordt met grote regelmaat getest, zoals recentelijk op het bedrijfsterrein van Alstom in Rotterdam.
De oefening: bij de beveiliging van vitale infrastructuur worden reservisten niet alleen geconfronteerd met een groep demonstranten, maar breekt er ook brand uit bij het overpompen van kerosine. De oefening wordt uitgevoerd door het Korps Nationale Reserve, in samenwerking met de lokale hulpdiensten en de Bedrijfshulpverlening van het bedrijf zelf. Een belangrijke component van de oefening: samenwerken.
De aandacht van de pers voor deze oefening is groot, met journalisten uit onder meer Polen, Japan en Thailand.
“Dat komt waarschijnlijk omdat er nu een NAVO-summit gaat plaatsvinden in Nederland, met daarnaast de oorlog in Oekraïne en de onzekere situatie in de VS”, zegt commandant Peter van Veldhuizen.
De escalatie in de oefening begint als een groep demonstranten toegang wil tot het terrein. “Dit zijn gewoon mensen die recht hebben om te demonstreren”, zegt Van Veldhuizen. “Maar ze komen hier niet het terrein op, en dat zullen we ze uitleggen. Proberen ze dat toch, dan zetten we de volgende stap.
“Wat buiten het bedrijfsterrein gebeurt laten we over aan de politie”, zegt een reservist aan de poort. “Maar zien we dat iemand bijvoorbeeld een vuurwapen draagt, dan gaan we opschalen.”
'Je bent eigenlijk geen reservist, je bent parttime militair'
Rond half 2 wordt er rookontwikkeling geconstateerd in het bedrijfspand, daarna wordt de eerste gewonde naar buiten gedragen en behandeld door de bedrijfshulpverlening. Er blijken meerdere gewonden te zijn, dus wordt de assistentie van de reservisten ingeroepen. Is het een aanslag? Het duurt wel even voordat duidelijk is dat het om een bedrijfsongeval gaat.
“Wij blijven bewaken en beveiligen”, vertelt commandant der reservisten kolonel Fulco Stallmann. “Nu de bedrijfshulpverleners en de brandweer ondersteuning van ons vragen, kijken we hoe we dat kunnen doen zonder onze primaire taak te ondermijnen. Dat er ook demonstranten aan de poort staan is daar niet aan gerelateerd, we wilden gewoon de stress bij de mensen opbouwen. Maar ik zie dat zij koel en kalm blijven, hartstikke goed.”
Is de aard van de oefening door de internationale
dreiging veranderd?
“Nee, al heeft iedereen wel ’t gevoel dat het dichter bij dan ooit is”, zegt Stallmann. “En dat Alstom deze oefening op hun terrein toestaat, toont wel dat de maatschappij de noodzaak ervan inziet. Daarom ook dat sinds de oorlog in Oekraïne enorm veel mensen zich als reservist aanmelden.”
Is iedereen daartoe geschikt?
“Je bent eigenlijk geen reservist, je bent parttime militair. De mentaliteit is dezelfde: je moet doorzettingsvermogen hebben, een stapje vooruit kunnen zetten en kameraadschap hoog in ‘t vaandel hebben. Niet jij maar het team staat voorop. Gemiddeld ben je twee zaterdagen en avonden in de maand mee bezig, naast je baan of studie. Dus het is eigenlijk een baan naast een baan.”
Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant editie april 2025.
Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Noventas.