De christelijke wereld verweert zich

Stel dat de geschiedenis een andere wending had genomen. Wat was er gebeurd als Duitsland de Eerste Wereldoorlog had gewonnen? Als er geen aanslag in Dallas was gepleegd in 1963? Of als de anarchisten in 1917 tsaar Nicolaas hadden onttroond? Op dit soort vragen is de stripreeks Uur U gebaseerd.

Door Hans Pols

In Uur U laten steeds andere Franse striptekenaars en vertellers ons zien wat er gebeurd had kunnen zijn. Dit doen ze op basis van historische feiten en geloofwaardige theorieën. Voor het inmiddels twaalfde deel in deze serie, Het stepperijk, gaan we ver terug in de tijd: in de dertiende eeuw na Christus bouwen de Mongoolse Khans gestaag aan een immens rijk, dat bestaat uit delen van China, Centraal-Azië en het oosten van Europa. Het christelijke West-Europa voelt zich bedreigd door de opmars van de Mongoolse troepen. Men brengt een enorm leger op de been met strijders van allerlei pluimage: Teutonen, tempeliers, hospitaalridders en de legers van de grote Europese vorsten. Samen bereiden ze zich voor op een beslissend gevecht.

Het spreekt vanzelf dat het leger niet echt een eenheid is, en ridders met verschillen in opvatting – meestal van religieuze aard – komen regelmatig met elkaar in conflict. Intussen reizen twee broers, een ridder en een jonge monnik, naar Karakorum. Dit is de gouden stad die Ögedei Khan liet bouwen als nieuwe hoofdstad van zijn Mongoolse rijk. Ze hopen hem er met de kracht van hun geloof van te overtuigen om Europa verder met rust te laten.

Of ze daar in slagen vertelt Het stepperijk niet, want deze alternatieve geschiedenis is verdeeld over twee boeken. Het tweede deel moet nog verschijnen. Het idee achter deze serie is leuk, maar de uitwerking wisselt per deel. Het aardige van deze aflevering is dat ze zich afspeelt in een voor veel mensen minder bekende periode van de geschiedenis. Het verhaal wordt goed verteld en heeft mooi, duister tekenwerk. Ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Pécau Duval en J.M. Guèra, Uur U: Het stepperijk, uitgeverij Silvester, 48 pagina’s (€ 16,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie oktober 2018.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.