De december-editie van de Militaire Courant is verschenen! 

In de laatste editie van 2021 staat de vernieuwde Chinook-helikopter centraal! Met eigen ogen konden we zien wat er anders is in de cockpit en kregen we uitleg van vlieger Bram. En nee – spoiler – we vlogen niet mee, maar u leest wel nieuwe informatie. 

In de Militaire Courant leest u ook een verkorte weergave van het podcastgesprek met commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens. Hoe kijkt de persoon die deze functie voor de tweede keer vervult, aan tegen de organisatie en de ontwikkelingen daarbinnen? 
Wie ook vertelt over zijn functie en huidige onderzoek aan de Nederlandse Defensie Academie, is drager van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman. Het enthousiasme straalt van de pagina’s af. 

Het politiek interview is deze keer gehouden met Tweede Kamerlid Freek Jansen, die voor de partij Forum voor Democratie de Defensieportefeuille beheert. Hoe ziet hij de toekomst van de krijgsmacht voor zich?

Voor de technisch geïnteresseerden hebben we een factsheet over de X-300 Integrator, een soort grote drone. 
In de boekensectie van de Militaire Courant hebben we deze keer drie interviews over boeken die om uiteenlopende redenen cadeauwaardig zijn. Heeft u al gehoord van Silent Key van Cornelis Hoefnagel, die het verhaal vertelt van zijn vader bij de KLM? Of van Schurft, een roman van Arnold Jansen op de Haar over zijn alter ego die in een ingewikkelde relatie zit en regelmatig terugdenkt aan zijn legertijd? 
Ook is er aandacht voor Schaduwoorlog Uruzgan, dat kort geleden in het Nationaal Militair Museum is gepresenteerd. We waren erbij en vroegen de auteurs naar hun werkproces.  

In deze krant worden ook twee nieuwe rubrieken gelanceerd! The Hague Centre of Strategic Studies (HCSS) doet vanaf nu verslag van een recent onderzoek én u kunt aan de slag met een recept op de kookpagina. Koken met de krijgsmacht kan best lekker zijn, in elk geval wel met de Koninklijke Marine. 

De redactie wenst u veel kijk- en leesplezier! 

Cover Militaire Courant december 2021