De geschiedenis van de Koninklijke Landmacht aan de hand van voertuigen

In elke papieren editie van de Militaire Courant levert het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een bijdrage.  

Rijopleiding voor ordonnansen in de duinen bij Noordwijk aan Zee

Na de Tweede Wereldoorlog vormde mobiliteit in de vorm van motorisering en later mechanisering een van de speerpunten bij de opbouw van de Koninklijke Landmacht. Dit proces verliep geleidelijk. Was in de jaren veertig en vijftig bij een infanteriedivisie nog maar in beperkte mate sprake van mobiliteit, vanaf de jaren zestig kwam daarin verandering, met als voorlopig sluitstuk de gemechaniseerde brigade en de luchtmobiele brigade van de jaren negentig. Voertuigen waren in dat proces essentieel, zowel bij de gevechtseenheden als bij de ondersteunende eenheden. Ook voor de dagelijkse bedrijfsvoering in vredestijd waren die onmisbaar. Dit heeft in de afgelopen zeventig jaar geleid tot een breed scala van wiel- en rupsvoertuigen. Een deel daarvan genoot bekendheid bij het grote publiek door de dagelijkse verschijning in het verkeer en in de media.  

Van de amfibische Studebaker Weasel M29C nam de KL zo’n tien stuks in dienst, voornamelijk voor opleidingsdoeleinden. Een ervan bleef tot in de jaren zestig in gebruik op het Cavalerie Schietkamp te Vlieland.

Er zijn echter ook tal van minder beeldbepalende en zelfs onbekende voertuigen bij de landmacht. In de uitgave Wiel en Rups geeft auteur Sander Ruys een overzicht van de wiel- en rupsvoertuigen die na de Tweede Wereldoorlog in gebruik zijn geweest. Jeeps, vrachtauto’s, motorfietsen, autobussen, pantservoertuigen, geschut, bouwmachines, opleggers en aanhangwagens: alles wat kon en kan rijden passeert de revue. Het is het verhaal van de soms moeizame uitbreiding en modernisering van een wagenpark dat op zijn hoogtepunt meer dan vijftigduizend voertuigen telde.  

Wiel en Rups. Voertuigen van de Landmacht 1945-2015

Tekst en beeld: NIMH 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.