Defensie ondersteunt civiel bestuur met planners en beademingsapparatuur in strijd tegen coronavirus

Een team van militaire planners gaat in Noord-Brabant assisteren bij de herverdeling van patiënten uit Brabantse ziekenhuizen naar andere ziekenhuizen in Nederland. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

De herverdeling gebeurt om de druk op de lokale ziekenhuizen beter te verdelen. Door overbelasting kan de provincie niet zelf op zoek naar plekken waar de coronapatiënten zijn onder te brengen. Daarom is voor deze taak de hulp van Defensie ingeroepen.

Militairen zijn zeer deskundig in het plannen van operaties en in het gestructureerd verdelen van schaarse middelen. Zij werken in het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. Daar creëren ze een overzicht van aantallen patiënten en zoeken uit welk hospitaal de patiënt kan opnemen. Vervolgens zorgen de planners ervoor dat de patiënt wordt verplaatst per civiele ambulance.

Beademingsapparatuur
Defensieminister Ank Bijleveld legt uit welke concrete maatregelen Defensie inmiddels heeft genomen in strijd tegen COVID-19:

Beademingsapparaten
“Er zijn 40 beademingsapparaten beschikbaar gesteld, die op ic’s ingezet kunnen worden.” Naar verwachting worden deze na het weekeinde van 28 en 29 maart aan civiele ziekenhuizen overgedragen.

Opvang asielzoekers
“De Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp, ten oosten van het Lauwersmeer, wordt tijdelijk gebruikt als opvanglocatie voor asielzoekers. In bestaande centra kunnen nu geen nieuwe asielzoekers naar binnen om besmetting te voorkomen. De krijgsmacht faciliteert de locatie en verzorgt de beveiliging. De eigen cateraar Paresto voorziet in voeding.”

Defensie ondersteunt ook in verspreiding van mondkapjes naar ziekenhuizen

Kijk voor meer informatie op de site van Defensie en klik door naar de Defensiekrant.

Tekst en beeld: Defensie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.