‘Drie keer is scheepsrecht’

Met haar spectaculaire tulpentaart wist de Turks-Nederlandse Anna Yilmaz de jury definitief te overtuigen van haar bakkunsten. De winnares van Heel Holland Bakt laat niet alleen in haar taarten culturen samensmelten, ze laat ons weten dat bakken en werken bij de marine zich ook prima laten combineren.

Heel televisiekijkend Nederland kent je inmiddels als de bakkende korporaal, die recht door zee op haar einddoel afgaat. Kun je iets meer vertellen over je achtergrond bij de marine?
‘Ik zit al tien jaar bij de marine, maar op dit moment ben ik hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de logistiek. Dat houdt in dat ik alles regel wat te maken heeft met de voeding en bevoorrading aan boord, zodat we altijd genoeg bij ons hebben op zee. Maar de functie is veel breder dan dat. Sinds een aantal jaar ben ik korporaal en geef ik leiding aan mijn collega’s. Ik zat eerst aan boord van de Zr.Ms. Evertsen, die 5 januari voor een half jaar is vertrokken op uitzending, dus daar ben ik tijdelijk vanaf gehaald.’

Defensie kon wel een uitzondering maken voor je deelname aan Heel Holland Bakt?
‘Als je het puur zwart-wit bekijkt gaat operationeel belang altijd voor, maar in dit geval heeft mijn leidinggevende gezegd: “Ga door met het ontwikkelen van jouw talent, ga er honderd procent voor en dan regel ik het met de commandant.” Dus toen ben ik tijdens de opnameperiode tijdelijk in Doorn geplaatst. Daar was ik natuurlijk superblij mee.
‘Ik heb wel geluk gehad, want toen ik april vorig jaar op zee zat en een uitnodiging kreeg voor de eerste auditieronde, was ik daarvoor net op tijd terug in Den Helder. Ik had me al twee keer eerder aangemeld, maar beide keren werd ik niet geselecteerd. Ik dacht: ik blijf gewoon volhouden, ik zit bij de marine en drie keer is scheepsrecht. En jawel hoor, de derde keer was het raak!’

Waarom wilde je zo graag meedoen aan Heel Holland Bakt?
‘Mijn passie voor bakken heb ik van huis uit meegekregen, vooral van mijn moeder. Ik vind het heerlijk om als ik thuis kom van missie in mijn eigen keuken lekker te bakken en nieuwe recepten uit te proberen. Die combinatie met mijn werk bij de marine vind ik heel fijn.
‘Het programma volg ik al vanaf het allereerste seizoen en ik zag mezelf daar wel staan, in die tent. Een beetje bakken, Janny en Robèrt mijn baksels laten proeven en dan commentaar van ze krijgen. In het echt is het natuurlijk wel heel anders, want er gaat heel wat stress en voorbereiding aan vooraf.’

Als korporaal bij de marine moet je wel stressbestendig zijn. Heeft je werk je geholpen om de beste thuisbakker van Nederland te worden, denk je?
‘Zeker weten! Ik denk dat elke militair gestructureerd en georganiseerd te werk gaat. Als we naar zee gaan en er gebeurt wat of we hebben een oefening, dan moet je altijd voorbereid zijn op het ergste. Ik had dus altijd wel een alternatief achter de hand als er een taart dreigde te mislukken. Dat valt mensen op, terwijl dat voor mij door mijn jarenlange ervaring bij de marine een tweede natuur is geworden.’

Hoe reageerde je collega’s op je deelname?
‘Ik had ze eigenlijk niets verteld, ook niet in de periode dat ik tijdelijk te werk werd gesteld in Doorn. Ze dachten dat ik misschien moest revalideren. Ik vond het ook wel heel professioneel dat ze niets vroegen, want het is heel vervelend als mensen gaan lopen vissen. Maar toen Omroep MAX half november de vijftien kandidaten bekendmaakte, viel natuurlijk het kwartje. Ze waren allemaal superenthousiast. Op zee bak ik niet, maar als we in Den Helder aan wal liggen, laat ik ze op maandagmorgen geregeld wat van mijn baksels proeven die ik in het weekend heb gemaakt. Dat geeft ook een fijn samenhorigheidsgevoel.
‘Ik zag zelfs een cartoon van Henk Boomstra, waarin stond dat er sinds mijn overwinning veel aanmeldingen binnenkomen, maar dan wel bij mij aan boord. Dat is toch grappig! Ik vind het heel belangrijk om vooral vrouwen te laten zien dat de marine ook iets voor hun kan zijn. Ik ben ook gewoon een normale meid, hou van bakken en ik kan dat prima combineren met mijn werk bij Defensie.’

Beeld: Henk Boomstra 

26 Cartoon Het Anna-effect (c) Henk Boomstra, www.marineschepen.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.