Drie vrouwen tegen de nazi’s

Dit keer start hun missie in de buurt van Normandië. De drie vrouwelijke Amerikaanse militairen hebben al opdrachten uitgevoerd in Afrika en Italië. Maar nu gaan ze de directe strijd aan met nazi-Duitse militairen. Ze raken verwikkeld in een conflict waarbij niet altijd duidelijk is wie nu eigenlijk vriend of vijand is.

Door Sandra Bouwhuis-Sjoer

Het boek De laatste missie is het laatste deel van de Frontlines-trilogie. De verhalen zijn fictie en spelen in een wereld waarin vrouwen meevochten in historische veldslagen.

Het verhaal gaat over sergeant Rio Richlin, tweede luitenant Rainy Schulterman en sergeant Frangie Marr. Rio heeft de leiding over een sectie van in totaal elf mannen en vrouwen. Rainy werkt voor de inlichtingendienst en Frangie is hospik. Aan het begin van het boek bereiden zij zich afzonderlijk van elkaar voor op de invasie in Normandië. In de loop van het boek kruisen hun verhaallijnen elkaar regelmatig. Tijdens die ontmoetingen blijkt telkens weer dat er sprake is van een warme vriendschap tussen de vrouwen: zij delen een veelbewogen verleden.

Zoals gezegd is De laatste missie fictie. Toch lijkt het een waargebeurd verhaal doordat de schrijver veel historische gebeurtenissen zoals D-day, het bloedbad bij Malmedy en de slag bij Hürtgenwald gedetailleerd beschrijft. Het boek is hierdoor niet geschikt voor mensen met een tere ziel of zwakke maag. De schrijver laat de oorlog zien in al zijn soms gruwelijke facetten: geweld, sadisme, verlies en verraad – maar ook humor, kameraadschap en liefde.

Als onderliggende boodschap stelt de schrijver seksisme, antisemitisme en racisme aan de kaak. De vrouwen worden vaak niet serieus genomen door hun mannelijke collega’s. Van de blanke Rio wordt verwacht dat zij na de oorlog een brave huisvrouw wordt die goed voor haar man en kinderen zorgt. De Joodse Rainy wordt bespot om haar afkomst en de zwarte Frangie wordt behandeld als tweederangsburger.

Tijdens het lezen werd ik steeds meer in het boek gezogen. Ik zag de gebeurtenissen als het ware door de ogen van de personages en voelde hun emoties. De uitgeverij plaatst het boek in de categorie Young Adult. Wat mij betreft heeft De laatste missie geen uiterste leeftijdsgrens, maar is het geschikt voor iedereen die houdt van oorlogsromans.

Michael Grant, De laatste missie, Uitgeverij HarperCollins, 414 pagina’s (€15,-)

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie oktober 2018.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.