In 1917 is de Eerste Wereldoorlog nog in volle gang. Rosalie is vijf. Ze mag bij de grote kinderen in de klas zitten tekenen, terwijl zij leren lezen. Niemand weet dat Rosalie eigenlijk een majoor is en bezig is met een geheime missie. Ze probeert uit te vinden wat er met haar vader is gebeurd, die vecht in de Grote Oorlog.
Door Jesse Poiesz
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van deze kleine Rosalie, een vroegwijs meisje dat worstelt met concepten als ‘oorlog’ en ‘dood’, en in een eigen fantasiewereld leeft. Natuurlijk proberen haar moeder en de meester haar te beschermen tegen de harde waarheid. Onze heldin laat zich echter niet voorschrijven wat het beste voor haar is en zal niet rusten voordat zij de waarheid achterhaald heeft.
Majoor Rosalie is geschreven door Timothée de Fombelle. De Fombelle begon als theatermaker en is inmiddels een gerenommeerd kinderboekenschrijver. Hij schreef eerder de serie Tobie Lollness, dat in thuisland Frankrijk verscheidene prijzen heeft gewonnen. In Nederland is het eerste deel Op de vlucht, bekroond met een Zilveren Griffel. Dit meesterschap zie je terug in dit boek.
Daarnaast weet illustratrice Isabelle Arsenault precies de goede toon te treffen: enerzijds melancholisch, maar ook met kinderlijke verwondering. Daarmee zijn tekst en tekening perfect met elkaar in evenwicht. Het verhaal is vertederend in het weergeven van de vroegwijsheid en vastberadenheid van de kleine Rosalie, maar laat de lezer nooit vergeten wat de achtergrond vormt van het verhaal en hoe ernstig de situatie eigenlijk is. Het zit in de kleine dingen, zoals de meester die een arm heeft verloren, of het terloops noemen van verschrikkelijke slagvelden als Thiepval en Combles.
Een kleine waarschuwing is dan ook op zijn plaats: dit is geen verhaal voor teerhartige kinderen. Zelfs deze recensent van 31 kreeg bij de laatste paar pagina’s een brok in zijn keel. Dat mag ook wel. Oorlog is een ernstige zaak, en er wordt vaak toch te lichtvaardig over gedaan in films, spelletjes (op de computer en op het schoolplein), et cetera. Het is een mooi boek om voor te lezen en om een goed gesprek aan vast te knopen. Majoor Rosalie illustreert als geen ander dat oorlog zijn tol eist van iedereen: groot én klein.
Timothée de Fombelle, Majoor Rosalie, Illustraties: Isabelle Arsenault, vertaling: Eef Gratama, Uitgeverij Querido, 64 pagina’s (€ 16,99)
Deze recensie verscheen eerder in de Militaire Courant, editie oktober 2018