Factsheet: Combat Vehicle 90

Defensie maakt gebruik van speciaal materieel. Dit keer presenteren wij de Combat Vehicle 90 (CV90), het infanterie-gevechtsvoertuig van de landmacht.

De CV90 kan infanteristen van en naar het front brengen en zelf actief deelnemen aan het gevecht. Het voertuig beschikt hiervoor over een 35 mm-snelvuurkanon en zware bepantsering. Het kan zeven volledig bepakte militairen meenemen. Het commandovoertuig biedt ruimte aan vier stafleden, die operaties aansturen. De infanterie-uitvoering heeft ruimte voor zeven bewapende infanteristen die het grondgevecht leveren. Het voertuig is uitgerust met moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem. De basisconstructie is van gelaagd pantserstaal van hoge hardheid. De binnenkant is bekleed met kevlar om de effecten van een inslaande granaat (scherven en gesmolten metaal) zoveel mogelijk te minimaliseren.

De CV9035NL heeft een Bushmaster III 35mm-snelvuurkanon, een MAG 7,62 mm-mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rooken scherfgranaten. Speciale airburst-munitie tegen helikopters is op verzoek van het Nederlandse leger aangepast voor de inzet tegen onder meer richtapparatuur van vijandelijke zware tanks. Het andere hoofdmunitietype zijn de oude 35 mm-granaten van het Cheetah gemechaniseerde luchtdoelgeschut, met een effectief bereik van 2 kilometer. Het 7.62 mm FN MAG-machinegeweer beweegt met het kanon mee en kan, net als het kanon, onder een hoek van 10° omlaag schieten en, speciaal voor stadsgevechten, tot 50° omhoog worden gericht.

Update 2024

Honderdachtentwintig CV90’s worden ingrijpend gemoderniseerd omdat de veiligheidssituatie de afgelopen jaren is veranderd en potentiële vijanden aanzienlijk sterker zijn geworden. De upgrade vergroot de capaciteiten van het pantserinfanterievoertuig en biedt de bemanning betere bescherming, vuurkracht en ergonomie.

Negentig exemplaren krijgen een actief beschermingssysteem dat inkomende projectielen detecteert en verstoort. Ook krijgt de CV90 het ATGM-systeem (anti-tank guided missile) voor Spike-raketten. Voor de commandant en schutter komen er nieuwe waarnemingsmiddelen en voor de chauffeur warmtebeeld.

De CV90 wordt voorzien van een toekomstbestendige IT-infrastructuur en een geïntegreerd battlefield managementsysteem met betere detectie- en identificatiemogelijkheden. Om het hogere gewicht door de nieuwe systemen te compenseren, krijgen de 128 CV90’s voorafgaand aan de MLU lichtere rubber band tracks. De eerste serieproductie-voertuigen worden in 2024 geleverd, de laatsten in 2026. Daarnaast heeft Nederland nog CV90’s als logistieke reserve en als lesvoertuig.

Dit bericht verscheen eerder in de Militaire Courant van maart 2023.

De Militaire Courant is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.