Defensie maakt gebruik van speciaal materieel. Dit keer presenteren wij het Leopard 2-geniedoorbraaksysteem, ook wel de Kodiak genoemd.

De Kodiak is een nieuw ondersteuningsvoertuig dat zeer zware werkzaamheden onder gevechtsomstandigheden uitvoert. Dit gevaarte is niet voor niets vernoemd naar ’s werelds grootste berensoort: het is bestand tegen bomblets (bommen uit een clusterbom), antitankmijnen en high power microwave-wapens, die elektronica van tanks kunnen uitschakelen. Het geniewerktuig heeft het onderstel van een Leopard 2-gevechtstank en is volledig ontwikkeld in overleg met genie-eenheden.
In de standaarduitvoering heeft de Kodiak een ruim vier meter breed bulldozerblad met twee uitklapbare breektanden en een negen meter lange graafarm met hefcapaciteit. In de plaats van de graafbak is een breekhamer, crusher, grondboor en een ripper tand aan te koppelen. Deze staan op een flattrack waar ook een hydraulische knip- en spreiduitrusting op zit.
Binnen een halve dag kan een groep van vier genisten de basisversie ombouwen tot een mijnendoorbraakuitvoering. Een ploeg keert de grond met daarin de mijnen en verplaatst deze naar de zijkant van de Kodiak. Daardoor hoeft de Kodiak hier niet meer overheen te rijden. Daarnaast markeert de Kodiak het vrijgemaakte pad met pijlen die deze doorgang markeren. Tegelijkertijd schiet de Kodiak pijlen af die het vrijgemaakte pad markeren.
Tijdens beschietingen kan de bemanning alle werkzaamheden ‘onder pantser’ vanuit het voertuig verrichten. Daarom beschikt de Kodiak ook over periscopen en één rij- en vier werkcamera’s en een op afstand bestuurbare 12,7mm-zware mitrailleur (.50) of een 40mm-granaatwerper.
Specificaties:
Fabrikant: Rheinmetall Landsysteme
Afmetingen (lxbxh): 10,2m x 3,6m x 2,92m
Gewicht: 62.000 kilo (met mijnenopruimploeg: 64.000 kilo)
Vermogen: 1500 pk
Bemanning: 3
Bewapening: 12,7mm-zware mitrailleur (.50), 40mm-granaatwerper, (rook)granaatwerpers
Gereedschap: dozerblad, betonhamer, grondboor, wroetertand, betonschaar, fascinevorken, 2 lieren, bucketgripper en verschillende soorten (hydraulisch) handgereedschap.

Deze factsheet verscheen eerder in de Militaire Courant, editie september 2020.