Filmtip: Operation Mincemeat

Het lijk speelt een overtuigende hoofdrol

De Tweede Wereldoorlog blijft boeien en inspireren, want de productie van boeken en films gaat onverminderd door. Door de gruwelijke werkelijkheid van vandaag in Oekraïne is het thema ‘oorlog’ actueler dan ooit. Aanvankelijk kregen de grote verhalen de aandacht zoals de landing in Normandië en de slag om Arnhem, beide in 1944. Met het verstrijken van de jaren komen nu ook verhalen aan bod die bij het grote publiek minder bekend zijn. De film ‘Operation Mincemeat’ is hier een voorbeeld van: waar zou in het jaar 1943 de landing van de geallieerden plaats gaan vinden: Sicilië of Griekenland?

Door Jan Louwers

Het is een film die met zorg is gemaakt waarbij de acteurs laten zien waartoe ze in staat zijn. Niet alleen een historisch verhaal wordt verteld, maar de film geeft ook een sfeerbeeld van het leven in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prachtige straten en gebouwen, je zou haast vergeten dat het oorlog was. Behalve dan dat je veel mensen in uniform tegenkomt. Er was ook toen nog ruimte voor feesten, liefde en botsende ego’s. Hoofdrolspeler Colin Firth is wat onhandig als het om vrouwen gaat. Een verwijzing naar de film ‘Love actually’ waarin hij verliefd wordt op het Portugese meisje dat zijn vakantiehuis schoonmaakt is treffend. Of ben ik de enige die dit opviel?

In de film ‘Operation Mincemeat’ word je stap voor stap meegenomen in hoe de Duitsers misleid worden over de plek waar de Geallieerden gaan landen in Europa in het jaar 1943. Even wat context: de Duitse troepen waren net verdreven van het Afrikaanse continent. Nu was de vraag die centraal stond: waar in Europa moeten de geallieerden landen? Het was de bedoeling om de indruk te wekken dat het Griekenland gaat worden, maar het staat al vast dat het Sicilië zal zijn. Er worden verschillende initiatieven genomen, waarvan ‘Operation Mincemeat’ er een is. Aanvankelijk heette het ‘Operation Trojan Horse’, maar dat zou te doorzichtig zijn. Ja, er is ook ruimte voor humor in de film, en ook in een oorlog. De essentie van het plan is om een lijk aan te laten spoelen in Spanje met in zijn tas de plannen voor de invasie van Griekenland.

Er wordt speciaal een team van de militaire geheime dienst opgericht om Operation Mincemeat tot een succes te maken. Een bijzonder lid van het team blijkt Ian Flemming te zijn, de auteur van de boeken waarin James Bond de wereld keer op keer redt. Je wordt stap voor stap meegenomen met de voorbereidingen en uitvoering van het plan. Er zijn een hoop uitdagingen, waarbij het vinden van een geschikt lijk er een van is. Dit verhaal wordt heel geloofwaardig verteld, mede dankzij de aandacht die de persoonlijke verhoudingen in het team krijgen. De vraag bekroop me wel of dit nu passend en realistisch was, persoonlijk gedoe terwijl er tienduizenden levens op het spel staan. Maar het echte leven is soms ook onbegrijpelijk dus wellicht is dit nu juist gewoon heel erg zoals het zou kunnen zijn gegaan. Ikzelf werd in ieder geval zelf helemaal in het verhaal meegezogen, omdat het een zo fascinerend en spannend verloop heeft en er geweldig geacteerd wordt, volgens de traditionele Engelse school. Wat ik wel jammer vond is dat de focus helemaal op de Engelse kant van het verhaal was. Ik was erg benieuwd hoe de Duitsers met alle informatie omgingen, maar daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed.

De film ‘Operation Mincemeat’ is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van geweldig acteerwerk, een spannend verhaal, de menselijke relaties en de Tweede Wereldoorlog.

Over de cast
De film telt een ware sterrencast, met onder meer Colin Firth, Oscarwinnaar met “The Kings Speech”, Emmy-winnaar Kelly Macdonald (“Line of Duty”, “Boardwalk Empire”, “No Country for Old Men”), Matthew Macfadyen (“Succession”, “Pride and Prejudice”), Penelope Wilton (“Downton Abbey”, “The Best Exotic Marigold Hotel”), Johnny Flynn (“Beast”, “Emma”) en Jason Isaacs (“Harry Potter”, “Peter Pan”).
Michelle Ashford (“Masters of Sex”) schreef het scenario op basis van de bestseller met dezelfde naam van Ben McIntyre. Regie was in handen van John Madden. 

“Operation Mincemeat” is vanaf 19 mei 2022 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Bekijk voor meer informatie de website van Filmmaatschappij Warner Bros: https://www.warnerbros.nl/films/operation-mincemeat

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek. Nieuwsgierig geworden? Bestel het bijvoorbeeld hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.