Ga in gesprek met (veteranen)auteurs op Veteranendag!

Op 25 juni vindt Veteranendag plaats op het Malieveld in Den Haag. Er is veel te doen voor jong en oud. Ook de Militaire Courant neemt een stukje van het veld voor haar rekening: in het Veteranentheater richten we een ontmoetingsplaats in voor (veteranen)auteurs en lezers. Hieronder ziet u welke auteurs die dag zullen signeren. Kom dus langs en koop een boek! 

Meer weten over Veteranendag? Kijk op www.veteranendag.nl.

Hoewel de term vredesmissie anders doet vermoeden, komen militairen niet zelden in heftige oorlogen terecht. Extreme situaties, geweld of de machteloosheid van niet mogen ingrijpen kunnen ertoe leiden dat een trauma ontstaat. eteranen vertellen in dit boek openhartig over hun uitzending, het hulpverleningstraject, hoe ze hun leven oppakten of waardoor het niet meer lukte. Afgewisseld met verhalen van hulpverleners en het thuisfront ontstaat een indringend beeld van de keerzijde van militaire inzet voor vrijheid. 

De Veteranenverjaardagskalender van NansCharity is tot stand gekomen met de hulp van het Veteraneninstituut en vele veteranen.

Vrouwen in de frontlinie is het unieke, boeiende en soms confronterende verhaal van vrouwelijke militairen bij de Nederlandse krijgsmacht. Vrouwen die sinds 1944 het uniform aantrokken en vochten voor een volwaardige positie binnen het leger en voor vrede, vrijheid en veiligheid in binnen- en buitenland. In dit tweede deel van ‘Vrouwen in de frontlinie’ vertellen vijftig vrouwelijke militairen over hun ervaringen met het werken binnen een mannenbolwerk en over missies.

Een kast vol is de titel van het kinderboek dat Maaike Zegers schreef nadat ze zelf PTSS kreeg tijdens haar jarenlange werk bij de politie. Er is speciaal ook een Defensieversie gemaakt van het boek.

In Veteranen geeft fotograaf Paul de Graaff meer dan honderd oud-militairen een gezicht. Ze dienden in landen als Afghanistan, Libanon, Bosnië, Kosovo en andere brandhaarden in de wereld. De Graaffs indringende portretfoto’s spreken boekdelen over wat de veteranen daar hebben meegemaakt.

Nassau Two Zero is het waargebeurde verhaal van een groep Nederlandse commando’s in Afghanistan. Hun missie, politiek weggezet als opbouwmissie, blijkt al snel een schimmige guerrilla-oorlog te zijn waarin normen en waarden vervagen, en mensen verworden tot objecten. Dagelijks stellen de commando’s hun leven in de waagschaal en staan hierbij onder extreme fysieke en mentale druk. Naast het oplossen van onderlinge uitdagingen binnen het peloton ziet commandant Kroon zich ook keer op keer geconfronteerd met zware ethische dilemma’s, keuzes op leven en dood. 

De meeste mensen weten wel dat er Nederlandse militairen in Afghanistan zaten, maar wat gebeurt daar eigenlijk? Hoe gaat het eraan toe op een militair hoofdkwartier? Wat gaat er door je heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat je kamp wordt beschoten? Esmeralda Kleinreesink vertelt het in Officier in Afghanistan.

De jaren als officier in opleiding en het snoeihard trainen als enige leden van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie hebben een hechte vriendschap gesmeed tussen Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook na verschillende missies. Maar is dat wel zo? Niels Roelen, zelf oud-officier bij de Koninklijke Landmacht, kunt u ook kennen van Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan.

Voor Vorst en Vaderland gaat over een gewone jongen uit Winschoten die militair wil worden. Geert Bakker loopt daarvoor zelfs weg van huis en stapt op 15-jarige leeftijd op de boot naar Nederlands-Indië. Daar maakt hij zijn droom waar. Hij wordt officier en doorloopt alle rangen en eindigt als generaal-majoor. Allard van Wely heeft zijn interessante leven op papier gezet.

Fotograaf Steffi Reimers maakte de Joegoslavische Burgeroorlog zichtbaar.

Renaldo Ishaak: first responder op Koninginnedag 2009. De marechaussee-biker is als een van de eersten ter plaatse zodra de zwarte Suzuki Swift na zijn dodelijke rit crasht tegen ‘De Naald’ in Apeldoorn. Ishaak weet direct: dit is een aanslag. De moordmachine blijkt achteraf geen explosieven te bevatten, maar de dodelijke daad is wel een tijdbom in zijn hoofd. Open en eerlijk vertelt Ishaak over de impact die de aanslag en andere incidenten op hem hadden: op de mens achter het uniform. 

Tegen de achtergrond van het bestaan in Engeland schrijft Arnold Jansen op de Haar met pijnlijke openhartigheid en zwarte humor over hoe het verleden zijn leven beheerst. Het resultaat is een roman over loyaliteit, verraad en ogenschijnlijk onvermijdelijke keuzes. Was Arnolds eerste roman De koning van Tuzla een afscheid van het leger en zijn tweede roman, Engel, een afscheid van Arnhem, Schurft gaat over waarom je alles op het spel zet.

Vier en een halve maand lang bevond hij zich in de voornamelijk droge, warme woestijn van Afghanistan op het vliegveld van Kandahar Airfield. Routine bestond niet. Elke dag gebeurde wel iets dat afweek van de originele planning of dat de dag weer heel bijzonder maakte. Bijna dagelijks hield Patrick van Straten zijn dagboek bij. Ruim drie jaar na de uitzending besloot hij om zijn dagboekverhalen om te zetten in dit boekwerk.

Operatie Geslaagd vertelt het verhaal van Erik, die tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving. Op meerdere plekken in het boek vindt u een unieke (QR en Spotify) code. 

Trigger Mind is het hoopgevende verhaal van Oetse Tamminga, zijn familie en hun jarenlange gevecht tegen een onbekende ‘ziekte’. Het is een verhaal van overleving en strijd, verlies en wanhoop. Maar ook van liefde, doorzettingsvermogen en, uiteindelijk, zingeving. En het is een verhaal met een boodschap. Want Trigger Mind bewijst dat je kán leven met PTSS. 

Martien van der Heijden beschrijft zijn tijd als Defensiearts tijdens de Afghanistanmissie in Huisarts in Uruzgan.

 

Srebrenica 1994, half negen in de ochtend. Edwin de Wolf, 24 jaar, stapt op een antipersoneelsmijn. Door de ontploffing verliest hij zijn been. Zijn lichaam en militaire carrière zijn verwoest. Toronto 2017: de Invictus Games. De eenbenige wielerkampioen stort ter aarde, huilend van pijn, uitputting en geluk. Weer is hij een winnaar van dit multi-sportevenement voor oorlogs- en dienstslachtoffers: voor mannen en vrouwen die door of tijdens de dienst (zwaar)gewond zijn geraakt. Kampioen op één been is het schokkende en inspirerende verhaal van Edwins ‘struggle for life’. 

Afghanistan 2010. Eerste luitenant Maaike Hoogewoning is operatieassistent in een militair ziekenhuis in de zuidelijk stad Kandahar. Buiten woedt de strijd, maar ook binnen in het ziekenhuis wordt vrijwel dagelijks gestreden op leven en dood. En nergens is de prijs van de oorlog zo zichtbaar als in de operatiekamer. 

Oud-militair Anton Nootenboom, die openhartig vertelt over zijn drie missies naar Afghanistan en de daarbij opgelopen mentale problemen. Net als veel collega’s worstelde hij na zijn missies en zijn terugkeer naar de maatschappij met zijn psychische gezondheid. Hij merkte dat het voor veel militairen moeilijk was om over hun ervaringen te praten. Dat moest veranderen, vond hij. Hij wilde aandacht voor het probleem creëren door iets bijzonders te doen: een tocht van meer dan drieduizend kilometer door Australië op blote voeten. Met de weerbaarheid die Anton toen in zichzelf ontdekte, wil hij anderen inspireren en anders laten denken over mentale gezondheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.