Groesbeekse souvenirs en RJ Army

Graag stelt de redactie van de Militaire Courant iemand aan u voor die regelmatig iets zal schrijven over onderwerpen in zijn interessegebied. Hopelijk inspireren we hiermee lezers om een plaats in het land te bezoeken die ze nog niet kennen.

Ik ben Kyrian de Jager en zal regelmatig een leuke column schrijven voor de Militaire Courant. Dit wilde ik doen omdat ik in de coronaperiode toe was aan een spannende en positieve uitdaging waarmee ik andere mensen kan stimuleren. 
Ik ben al ruime tijd werkzaam in het familiebedrijf Uw Winkeltje in Scheveningen (Den Haag). Dit is een conceptstore waar diverse winkels in gevestigd zijn. Zo ook een souvenirshop omdat we vlak aan het strand zitten. Toen bleek dat de souvenirs in Den Haag erg goed liepen, ben ik benaderd om mee te helpen om ook Groesbeekse souvenirs te maken, zelf ben ik woonachtig in Groesbeek. Omdat Groesbeek in het Market Gardengebied ligt, was de connectie met de militaire kant al enigszins gelegd.  

Toen de Gelderlander op 26 juli 2018 een artikel over onze Groesbeekse souvenirs ging schrijven, hebben we voor het interview gekozen voor de mooie historische locatie bij de WACO CG-4 Glider,  bij de voormalige 82nd divisie Dropzone in Groesbeek. Voor de lol hebben wij toen voor mijn zoon Ryan een hemd bedrukt met de glider erop. Mijn andere zoon Jayce had een camouflagebabypakje aan, met een tank erop. 

Leuke reacties
Vlak na dit artikel zijn wij op vakantie gegaan en toen wij terugkwamen, waren mijn social media ontploft met leuke reacties en vragen of ik ook voor anderen iets leuks kon maken. Veel waren standaard dingen, zoals een tank of een vliegtuig, maar de vragen bleven komen. Vooral op militair gebied. En de verzoeken werden steeds complexer. Hierop mocht ik van RJ Army een korte grafische cursus doen, waar we veel aan gehad hebben. Onze prints kregen meer details. Al snel werden we ontdekt bij de eigenaren van militaire voertuigen. Deze kwamen met verzoekjes als: “Kun je mijn auto namaken en op een shirt printen”? 

Zo leerden wij al snel de hardlopers kennen zoals de Nekaf en de DAF YA126 en de DAF YA328. Maar ook aparte en unieke types komen voorbij. Ook merkten we dat het “groene wereldje” erg gezellig en behulpzaam is. Mensen praten met liefde over hun werk/hobby’s en vonden het leuk om ons dingen te leren om bijvoorbeeld voertuigen te herkennen, welke wagens populair zijn en over de geschiedenis van de voertuigen.  
Omdat we in Groesbeek zitten met de productie, leerden we ook veel mensen kennen die juist gericht zijn op de historie van de Tweede Wereldoorlog. Zo kwamen we in contact met re-enactors, musea etc. 

RJ Army
Door de vele reacties besloten we om op 23 september 2018, naast Uw Winkeltje in Scheveningen, te starten met RJ Army Merchandise. De naam RJ zijn de eerste letters van mijn zoons Ryan en Jayce en de rest spreekt voor zich. 
Al snel kregen we leuke reacties, goede reviews en uitnodigingen voor beurzen en evenementen. 
Hierdoor stonden wij op 30 september 2018 bij de KTR Militaria Beurs in de Evenementenhal Gorinchem. Na afloop hebben wij toen een flink aantal volle plunjebalen met dienstkleding overgenomen van een standhouder. Deze kleding verkochten wij weer in de winkel in Scheveningen, en dit liep zo goed dat wij eind 2018 begonnen zijn met een Dumpstore in Den Haag. 

Onze dumpstore kunt u vinden op 200 meter van het strand van Scheveningen in de Keizerstraat 118. In 2021 hebben wij een deel van de inboedel van een andere dumpstore overgenomen en is onze eigen dumpstore verdubbeld qua grootte en assortiment!  
Het team is nog lang niet klaar met groeien en we hebben voor de vervolgjaren nog veel grote en leuke plannen. Plannen om het groene militaire wereldje levend te houden, mensen blij en trots te maken met hun hobby’s en kennis over te dragen. Daarom heb ik de Militaire Courant benaderd, omdat ik er dezelfde visie herkende.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.