Helmen vol Verhalen brengt ervaringen jonge veteranen in beeld

Wie het woord ‘veteraan’ hoort, denkt vaak aan de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het met de ‘jonge’ veteranen die in de afgelopen decennia op missie zijn geweest? In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, zet het kunstproject Helmen vol Verhalen hun verhalen centraal. Dinsdag 19 mei werd het eerste kunstwerk onthuld.

Helmen vol Verhalen is een kunstproject waarbij in totaal circa twintig artiesten kunstwerken maken die gebaseerd zijn op de missieverhalen van jonge veteranen. Verhalen over moed of durf, over kameraadschap of leiderschap, verhalen over kantje boord en op het nippertje. Verhalen over hoe zij anders naar de wereld zijn gaan kijken en verhalen over de rol van het thuisfront.
De Arnhemse kunstenares Anook Cléonne maakte het eerste kunstwerk, getiteld De kaart is niet het terrein, aan de hand van het missieverhaal van de Apeldoornse veteraan Edwin de Wolf. De Wolf begon zijn militaire carrière in januari 1990. Tijdens een patrouille in Bosnië is hij op een antipersoneelsmijn terechtgekomen. Daarbij verloor hij zijn been. De Wolf is meervoudig winnaar van de Invictus Games, de Olympische Spelen voor militairen die tijdens diensttijd lichamelijk of geestelijk gewond raakten. Eind vorig jaar bracht hij een boek uit over zijn ervaringen, Kampioen op één Been.

Het kunstwerk ‘De kaart is niet het terrein’
Arnhem, juli 2018. Kunstenares Anook Cléonne en veteraan Edwin de Wolf

Het kunstwerk is in mei onthuld door Generaal-Majoor Hans van der Louw b.d., voorzitter van Helmen vol Verhalen, in het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn. Hierbij waren ook Luitenant-kolonel Leon Jans (MRC) en Kolonel Ludy de Vos (Veteranen Instituut) aanwezig. Tijdens de onthulling vertellen Cléonne en De Wolf zelf over hun ervaringen en het proces naar het kunstwerk.
In onderstaande video, gemaakt door het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO), zie je de onthulling:

Helmen vol Verhalen is op dit moment bezig met het werven van nieuwe veteranen en kunstenaars. In de loop van dit jaar worden zij aan elkaar gekoppeld, zodat nieuwe kunstwerken ontstaan. Deze worden in 2021 tentoongesteld in een reizende expositie met omlijstende (multi)media.
Op die manier geeft Helmen vol Verhalen een breed publiek een oprecht beeld van de missies die Nederlandse militairen de afgelopen veertig jaar hebben gedaan, en de diep persoonlijke ervaringen van de veteranen die daar als mens en militair aan deelnamen. Zij hebben gediend bij de verschillende defensie-eenheden (landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee), en komen uit alle hoeken van Nederland.

Over ‘Helmen vol Verhalen’
Helmen vol Verhalen is een ANBI-stichting. De projectleider is culturele maker en Arnhemmer Amy van Son (50), zelf veteraan. Ze werkte van 1989 tot 1993 bij de marine als verbindelaar.
Eerder koppelde ze de verhalen van militairen aan muziek tijdens het project Your Song.
Daarnaast is ze curator van TEDx Arnhem. Helmen vol Verhalen ging in 2019 van start met een pilot-editie, een samenwerking tussen kunstenares Anook Cléonne en veteraan Edwin de Wolf.
In alle gemaakte kunstwerken wordt een VN-helm verwerkt. Het project (financieel) steunen kan op verschillende manieren via Steun Helmen Vol Verhalen. Kijk hiervoor op de site.

Bronvermelding foto’s: Defensie / Martijn Beekman
Video: Audiovisuele dienst Defensie
www.helmenvolverhalen.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.