Help het NMM de F-100 te restaureren!

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is in het bezit van de laatste F-100 ‘Super Sabre’; een Amerikaanse jachtbommenwerper die onlosmakelijk verbonden is met Vliegbasis Soesterberg. Dit uniek stukje cultureel erfgoed verkeert helaas in slechte staat. Help jij de F-100 te restaureren?

“Wij willen dit bijzondere toestel, de allerlaatste F-100 in Nederland, de plek geven die het verdient: in het NMM. Zo blijft de geschiedenis van de Vliegbasis én het verhaal van de F-100 bewaard voor onze kinderen.
Voordat we het toestel aan jullie kunnen showen moet er een grondige restauratie plaatsvinden. Hiervoor hebben wij een bedrag van € 50.000 nodig.”
Klik hier om direct naar de crowdfundingpagina te gaan.
Update 17 februari: inmiddels is een bedrag van € 36.447 opgehaald.

Stukje geschiedenis
Om het belang van dit toestel écht goed te benadrukken, moeten we een duik nemen in een stukje geschiedenis. Als gevolg van de dreiging vanuit de toenmalige USSR tijdens de Koude Oorlog, werd besloten om in centraal Europa de luchtstrijdkrachten te versterken. De Nederlandse Luchtmacht werd versterkt met een Amerikaans Luchtmacht Squadron om zo aan haar NAVO verplichtingen te kunnen voldoen.

32e Squadron
Op 1 november 1954 landde het eerste Amerikaanse militaire toestel, een F-86F Sabre, voor dat doel op vliegbasis Soesterberg. Officieel werd op 16 november 1954 het 32e Tactical Fighter Squadron (32TFS) “The Wolfhounds” geïnstalleerd op de Vliegbasis Soesterberg. Het 32TFS stond onder leiding van de Nederlandse commandant van de Vliegbasis Soesterberg.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.