Het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand 

Vier kilometer uit de Friese kust, langs de Afsluitdijk, ligt Kornwerderzand. Hier is tussen 1932 en 1936 de stelling Kornwerderzand gebouwd, de plaats waar 225 Nederlandse soldaten een Duitse overmacht wisten tegen te houden. 

Zeventien kazematten, verdeeld over twee linies. De stelling is nog volledig intact en ook de Duitse gebouwen zijn nog aanwezig.  

Vijf kazematten, een Duitse bunker en drie Duitse onderkomens vormen het Kazemattenmuseum. In het museum is aandacht voor de bouw van de Afsluitdijk, de mobilisatie van 1939 en de vijf oorlogsdagen in mei 1940. Ook de wapendroppings en het Friese verzet, de bevrijding door de Canadezen en de Koude Oorlog komen aan bod. In het museum beleef je wat zich op deze bijzondere plaats allemaal heeft afgespeeld.  

Diverse defensieonderdelen weten het museum ook te vinden. Drie pelotons van het Communication and Information Systems Battalion van 1GNC uit Garderen hoorden de krijgsgeschiedenis van deze bijzondere locatie. Recent oefende het Advanced Search Team uit Wezep in het museum, op zoek naar verborgen ‘geld, wapens en drugs’. 

Het Kazemattenmuseum is vijf dagen per week geopend. Veteranen hebben gratis toegang. 

http://www.kazemattenmuseum.nl  

Beeld: Militairen van het 1GNC tussen de kazematten. © Aooi Roelofsen 

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie september 2021.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.