In bedrijf: Unlimited You

‘We brengen je in situaties waar je karakter, je ware ik, zich onvermijdelijk laat zien’ 

Verborgen in het landschap van de Beemster, in de buurt van Purmerend, ligt Fort bij Spijkerboor. Hier is Unlimited You gehuisvest, het bedrijf van Niels Roest waarin hij trainingen aanbiedt met de Special Forces-ervaring om je karakter te ontwikkelen. ‘Iedereen kan in elke omstandigheid optimaal presteren.’  

Door Niels Roelen en Mireille Bregman 

Als we de auto net buiten het fort parkeren, begint het buiten zachtjes te sneeuwen. Via een zware metalen deur lopen we de grote grijze bunker in.  
‘Een unieke locatie,’ begint Niels Roest enthousiast te vertellen, terwijl we met een thermoskan koffie en wat bekertjes tussen de dikke betonnen muren van het fort naar een ruimte lopen waar we rustig kunnen zitten. ‘Het is de enige plek ter wereld die twee keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Niet alleen als een onderdeel van de stelling van Amsterdam, maar het ligt ook nog eens in de Beemster.’  
Het lijkt er niet toe te doen, maar niets is minder waar. Dit is niet alleen de plek waar vandaan hij zijn bedrijf Unlimited You runt, het is een stuk natuur waar hij deels voor zorgt. De energie waarmee Niels vertelt, brengt ondanks de kou in het fort een glimlach op onze gezichten.  
Twaalf jaar ervaring bij de Special Forces, de bijzondere bijstandseenheid en het arrestatieteam van de politie Amsterdam, zette hij om in een uniek trainingsprogramma. Door constant buiten zijn comfortzone te leven en trainen, leerde hij dat mensen zich daar niet meer kunnen verschuilen.  
‘Om je echt te laten leren,’ laat hij weten, ‘brengen wij je in situaties waar je karakter, je ware ik, zich onvermijdelijk laat zien.’ 
In plaats van het oplepelen van theorie in een gelikte PowerPoint, is Niels van het doen. Hij neemt mensen mee in scenario’s die hij kent uit zijn tijd bij de Special Forces, observeert en evalueert. Niet alleen op je daadwerkelijke acties en keuzes, maar ook op je non-verbale communicatie.  
‘Natuurlijk staat het werk van de Special Forces vaak ver van het gewone werk van mensen, maar ik gebruik de situaties en maak de vertaling naar hun eigen werk.’  
Hij vertelt over een training aan een groep directeuren die aan het einde van de dag het fort in moesten om een stel terroristen te arresteren. Als ze ergens in de gang onder vuur genomen worden, stormt een van de directeuren in zijn eentje op de terrorist af.  

Waar hij verbaasd is, zich toch wel eenzaam voelde omdat de rest niet meeging, merken de anderen op dat dit niet kon omdat hij hun ook niet gewaarschuwd had. De simpele vraag of hij dit gedrag uit zijn eigen omgeving misschien herkende, was een eye-opener. Ook in zijn eigen team nam hij regelmatig besluiten zonder zijn team hierin mee te nemen.  
Oude liefde roest niet en dus vormt het scenario voor Niels een bruggetje dat hij neemt om te vertellen over de trainingen die hij voor zijn oud-collega’s organiseert.  
‘De wereld verandert snel. Om daar als arrestatieteam snel op in te kunnen spelen heb je niet alleen een plek nodig, maar ook middelen en mensen met praktijkervaring om dat te begeleiden. Los van die veranderingen, weten we bij Unlimited You dat je training een basis vormt. Wij noemen dat actie-intelligentie. De praktijk is vaak een ander verhaal, die vraagt om specifieke keuzes. Vanuit die realiteit moet je leren. Aanpassingen aan technieken, methodes en gedrag om effectiever te kunnen zijn.’ 

The Seven Human Skills

Awareness: Zelfbewustzijn en bewust zijn van je omgeving

Clear communication: Weten wat je wilt en dit helder kunnen overbrengen

Leadership: Eerst over jezelf

Ownership: Verantwoordelijkheid nemen

Initiative: Initiatief nemen en behouden

Collaboration: Samenwerking

Persistance: Doortastend zijn, volharding

Ruim een uur hangen we buiten onze comfortzone aan de lippen van Niels. De straalkachel voorkomt niet dat de kou ons lichaam in trekt. We negeren het en vragen naar meer, bijvoorbeeld naar de ‘Seven Human Skills’ die de rode draad vormen in de trainingen en evaluaties. ‘Unmask your full potential’ is het motto. 

http://www.unlimitedyou.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.