Invictus Games: wat is er te zien en te doen?

Het Zuiderpark in Den Haag is de komende week het toneel van de Invictus Games. Van 16 t/m 22 april strijden 500 deelnemers uit 20 landen met elkaar om de medailles. De Militaire Courant ging eerder met twee sporters uit het Nederlandse team in gesprek, lees dat hier terug.

Doel van de Invictus Games
De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. De Invictus Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. ‘Invictus’ staat voor ‘onoverwonnen’. Het symboliseert de vechtlustige geest, van fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat je, ondanks je verwondingen, kunt bereiken. 
Aan de Invictus Games, die in het voorjaar van 2022 in Den Haag worden gehouden, doen 500 deelnemers mee, uit 20 verschillende landen. Zij zullen actief zijn in tien verschillende sporten. Alle deelnemers mogen, op uitnodiging en kosten van de organisatie, twee vrienden of familieleden die hebben geholpen tijdens het revalidatieproces meenemen naar het evenement. 
Iedere deelnemer aan de Invictus Games heeft zijn eigen verhaal, maar allen hebben ze de innerlijke kracht gevonden om door te gaan en zichzelf op te richten. Alleen, met hulp van familie en vrienden, maar altijd mede dankzij de kracht van sport. 

Dat is het mooie van deze “Olympische Games voor gewonde (oud-)militairen’: het gaat niet zozeer om de medailles, maar om de doelen die de sporters zichzelf stellen. De één wil de 100 meter op een ontspannen manier kunnen lopen, de ander wil laten zien dat je met een amputatie ook een leven hebt. 

Wedstrijdschema

Het Zuiderpark bezoeken
Allereerst zijn er de wedstrijden waar je een kaartje voor kunt kopen.
Geen kaartje? Niet getreurd. Er is veel te beleven in de fan zone, waar iedereen met of zonder ticket terecht kan. Je kunt onder meer ervaren wat virtual reality is, er worden demonstraties met politiehonden en drones gegeven, maar ook kun je zelf aan de slag aan een klimwand en met sporten als zitvolleybal, BMX’en, boogschieten et cetera. Ondertussen treden ook nog artiesten op. 
In de V-lounge worden gesprekken gevoerd met onder meer de beheerders van het platform KNAKmoment en militair operatieassistent Maaike Hoogewoning, in een andere tent is een informatiemarkt met stichtingen en Defensie.
De Militaire Courant zal enkele dagen daar ook vertegenwoordigd zijn.

Lezen over de Invictus Games
Teammanager Edwin de Wolf schreef Kampioen op één been over zijn weg naar de Invictus. Hij heeft twee keer meegedaan als deelnemer, nu is hij Teammanager.
Stephan de Vries verzamelde in Onoverwinnelijk de afgelopen paar jaren verhalen van sporters die nu meedoen.

Invictus Games op tv
Van 11 t/m 15 april is op NPO2 om 22.10 uur het programma Helden van de Invictus Games te zien. Gregory Sedoc, zelf oud-militair en topsporter, volgt vijf sporters in hun voorbereidingen. Kijk het (terug) via npostart.nl.
De openingsceremonie wordt door de NOS live uitgezonden: zaterdag 16 april 19-20.00 uur NPO1.
De sluitingsceremonie is te zien op vrijdag 22 april, 20.30-21.30 uur NPO1.
Op zondag is er om 18.10 uur op NPO2 een documentaire Gewond maar niet verslagen.
Iedere dag is er een samenvatting van de wedstrijden rond 22.00 uur op NPO2.

Tijdens de Games is er ook een app met alle wedstrijdinformatie: Invictus Games The Hague 2020. Download het in je App Store/Play Store.

Als laatste en misschien wel het belangrijkste: moedig de sporters aan! Of je op locatie bent of via sociale media, we wensen de sporters veel succes en plezier!

De Nederlandse selectie!

Eén gedachte over “Invictus Games: wat is er te zien en te doen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.