Koninklijke Landmacht richt ‘Wapen van de Informatiemanoeuvre’ op

Per Koninklijk Besluit heeft Zijne Majesteit de Koning ingestemd met het verbinden van de namen van zijn drie dochters, de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane, aan eenheden van de Koninklijke Landmacht. 

De landmacht richt op 20 november het nieuwe ‘Wapen van de Informatiemanoeuvre’ op. Dat zal bestaan uit twee nieuwe korpsen: het ‘Korps Inlichtingen en Veiligheid Prinses Alexia’ en het ‘Korps Communicatie en Engagement Prinses Ariane’. Het nieuwe wapen moet de positie van de landmacht in het informatiedomein versterken. 
Tegelijkertijd worden de drie bestaande tankregimenten van de Cavalerie samengevoegd onder de nieuwe naam ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia’. 

De lange traditie van verbondenheid van de krijgsmacht met het Koninklijk Huis wordt hiermee voortgezet. In namen van regimenten en korpsen komt de verbondenheid vaker tot uitdrukking, maar nooit eerder werden in een keer drie koninklijke namen toegevoegd. 

Manoeuvreren met informatie
Door de combinatie van een verslechterende internationale veiligheidssituatie en razendsnelle technologische ontwikkelingen neemt het belang van informatie in conflicten toe. Dit vraagt om zogenoemd informatiegestuurd optreden (IGO) door de krijgsmacht. Militaire eenheden moeten opereren op basis van voldoende en juiste informatie. Ook moeten ze weten hoe in een conflict met informatie is te ‘manoeuvreren’ om zo missiedoelen te behalen en ongewilde nevenschade te voorkomen.

Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen: “De landmacht levert traditioneel slagkracht in de fysieke dimensie. Die is nog even relevant als voorheen, maar daarnaast wordt slagkracht gevraagd in andere dimensies van de operationele omgeving: de cognitieve en virtuele dimensies. Met het Wapen van de Informatiemanoeuvre ontwikkelen we het informatiegestuurde optreden, zoals ook beschreven in de Defensievisie 2035, en vergroten we onze slagkracht in de cognitieve en virtuele dimensies.”

Door de twee nieuwe korpsen onder een dak te brengen verbetert de samenwerking tussen onze specialisten op het gebied van Inlichtingen & Veiligheid en Communicatie en Engagement. Het verbetert de informatiepositie en het begrip van de omgeving waarin de landmacht wordt ingezet. Dit leidt tot betere besluiten over wapeninzet en/of andere middelen. Het vergroot de kans op succes en verkleint de risico’s voor het personeel.

Amersfoort 02 april 2020, Een test van de RAS-eenheid van 13 Lichte Brigade. Doel van deze test is met meerdere (of zoveel mogelijk) drones een gebied te bewaken met het oog op denkbare inzet voor civiele autoriteiten nadat een gebied (bijv. strand/bos) is afgesloten voor publiek.
Verenigd Koninkrijk, oefening in Elektronische oorlogsvoering EOV – Electronic Warfare EW. Het TPz Fuchs Eloka (6×6) pantservoertuig is voorzien van systemen om inlichtingen te verzamelen en andere radiocommunicatie te storen of te manipuleren.

Eén gedachte over “Koninklijke Landmacht richt ‘Wapen van de Informatiemanoeuvre’ op

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.