Tijdens de Tweede Wereldoorlog houdt het Duitse leger voor administratieve doeleinden een persoonlijk dossier bij van Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap. Een deel van deze administratie is na de Duitse capitulatie in Nederland terechtgekomen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft deze krijgsgevangendossiers nu digitaal beschikbaar gemaakt.

Dossiers
Het gaat om 22.500 dossiers, voornamelijk van militairen die tijdens de Meidagen van 1940 of in het voorjaar van 1943 krijgsgevangen zijn gemaakt. In de database is informatie te vinden over in welke krijgsgevangenenkampen en Arbeitskommandos een krijgsgevangene heeft gezeten. Ook vermelden de dossiers personalia met betrekking tot rang, eenheid en familiebetrekkingen. De kaarten bevatten informatie over eventuele vergrijpen en de bijbehorende straffen. Een deel van de dossiers bevat pasfoto’s.

Collecties
Ook andere NIMH-collecties over Nederlanders in Duitse krijgsgevangenschap zijn vanaf nu digitaal toegankelijk. Het gaat onder meer om egodocumenten zoals dagboeken en brieven, verslagen over ontsnappingspogingen en kampcorrespondentie. Deze collectiestukken bieden een unieke kijk in het dagelijks leven in de krijgsgevangenkampen. De database en collecties zijn digitaal raadpleegbaar via www.archieven.nl.
Tekst en beeld: NIMH.


Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie september 2021.