Krijgsgevangendossiers uit het archief van het NIMH

Tijdens de Tweede Wereldoorlog houdt het Duitse leger voor administratieve doeleinden een persoonlijk dossier bij van Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap. Een deel van deze administratie is na de Duitse capitulatie in Nederland terechtgekomen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft deze krijgsgevangendossiers nu digitaal beschikbaar gemaakt.  

Krijgsgevangenkamp Stalag 371 Stanislau.  

Dossiers 
Het gaat om 22.500 dossiers, voornamelijk van militairen die tijdens de Meidagen van 1940 of in het voorjaar van 1943 krijgsgevangen zijn gemaakt. In de database is informatie te vinden over in welke krijgsgevangenenkampen en Arbeitskommandos een krijgsgevangene heeft gezeten. Ook vermelden de dossiers personalia met betrekking tot rang, eenheid en familiebetrekkingen. De kaarten bevatten informatie over eventuele vergrijpen en de bijbehorende straffen. Een deel van de dossiers bevat pasfoto’s.  

Een afschrift van het geheime decreet Aktion Kugel.

Collecties 
Ook andere NIMH-collecties over Nederlanders in Duitse krijgsgevangenschap zijn vanaf nu digitaal toegankelijk. Het gaat onder meer om egodocumenten zoals dagboeken en brieven, verslagen over ontsnappingspogingen en kampcorrespondentie. Deze collectiestukken bieden een unieke kijk in het dagelijks leven in de krijgsgevangenkampen. De database en collecties zijn digitaal raadpleegbaar via www.archieven.nl

Tekst en beeld: NIMH. 

De persoonskaart van marineofficier Rutger Stuffken. Hij wordt in 1942 krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar krijgsgevangenkamp Stanislau. Na bijna twee jaar gevangenschap weet Stuffken te ontsnappen. De vrijheid is van korte duur, hij wordt al snel opnieuw opgepakt. Inmiddels hebben de Duitse autoriteiten een geheim bevel afgekondigd: Aktion Kugel. Op ontsnappingen van krijgsgevangen officieren staat voortaan de kogel. Stuffken wordt overgebracht naar concentratiekamp Mauthausen, waar hij op 2 mei 1944 wordt geëxecuteerd. Hij wordt slechts 38 jaar.


Een portretfoto van Rutger Stuffken, gemaakt in krijgsgevangenschap. 

  
Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant, editie september 2021.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.