Kustwacht krijgt eind 2022 twee nieuwe search and rescue-helikopters

Kustwacht Nederland heeft in het vierde kwartaal van volgend jaar twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland B.V.. Die firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

Bron: Defensie.nl

Een helikopter van de kustwacht.

Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht twee SAR-helikopters die binnen 20 minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Agusta Westland 189
Het gaat om twee helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van tien jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team (Maritime Incident Response Group Netherlands) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.