Leeuwarden eerste gemeente met een speciaal Witte Anjer-perkje

De gemeente Leeuwarden eert en waardeert als eerste gemeente in Nederland haar veteranen met een speciaal Witte Anjer-perkje op de groenstrook aan de Amelandsdwinger naast de voormalige Prins Frederikkazerne in het centrum van de stad.

Het college van burgemeester & wethouders van Leeuwarden gaf spontaan gehoor aan een oproep van het Nationaal Comité Veteranendag aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer-perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag van 29 juni 2019. Het perkje zal in bijzijn van bewoners van de Prins Frederikkazerne en Leeuwarder veteranen ceremonieel worden geopend.

Nico Kelderhuis, groenbeheerder van de gemeente Leeuwarden, koos samen met stedenbouwkundig medewerkster Chantal de Jongh van Leeuwarden voor een speciaal nieuw aan te leggen wisselperk op de Amelandsdwinger vlak voor de voormalige Prins Frederikkazerne. Kelderhuis: ‘Het idee van het college van B&W is een prachtige manier om op een centrale plek in de stad onze waardering te tonen voor de inzet van onze veteranen. Dat het idee ook nog eens mooi past in de wens voor een groenere en duurzamere stad is mooi meegenomen.’

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. De Witte Anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de symbolen van verzet tegen de Duitse bezetter. Het (uit)dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. Op speciale evenementen zoals tijdens de Nederlandse Veteranendag worden aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen. Jaarlijks organiseert het Nationaal Comité Veteranendag de Witte Anjer Prijs om mensen in het zonnetje te zetten die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor veteranen.

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse Veteranendag op www.veteranendag.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.