‘Liever krijgsgevangen dan in Duitsland tewerkgesteld’

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Guus en Marc Meeuwis treden in de voetsporen van hun opa en maken samen met hun vader en oom de reis die Cees Meeuwis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgelegd. Rode draad vormen de memoires waarin Meeuwis verslag doet van zijn oorlogstijd en waarin hij openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad.

Tijdens de mobilisatie van augustus 1939 wordt sergeant Meeuwis opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.
Op 29 juli 1943 wordt hij opgeroepen zich te melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat te Amersfoort. Vanaf hier wordt Meeuwis met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap gevoerd. Na een lange treinreis komt Meeuwis aan in Stalag IVB in Mühlberg. Bijna twee jaar zit hij hier gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Het duurt daarna nog anderhalve maand voordat Meeuwis terugkeert in zijn woonplaats Roosendaal en zijn gezin eindelijk weer in de armen kan sluiten.
De documentaire Liever krijgsgevangen is te zien op www.75jaarvrij.nl.

Trailer van ‘Liever krijgsgevangen’

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is partner van de Militaire Courant.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.