Luchtmobiele Brigade ontvangt nieuwe uitrustingsstukken

Afgelopen donderdag was de redactie van de Militaire Courant op bezoek op de Oranjekazerne, waar de Luchtmobiele Brigade zijn thuisbasis heeft. Hier werd het eerste peloton van de Alpha Compagnie van het 12 Infanteriebataljon AASLT Regiment Van Heutsz in een nieuw harnas gestoken. Onder leiding van instructeurs en het toeziend oog van hun officieren namen de Rode Baretten hun nieuwe uitrustingsstukken als eerste in ontvangst, omdat zij in mei al naar Jordanië vertrekken. Daar zullen ze Belgisch materieel en personeel beveiligen.

Aangezien het in deze tijd erg lastig is om langs te gaan voor een reportage, waren we als redactie van de Militaire Courant erg blij om uitgenodigd te worden op de Oranjekazerne voor de uitreiking van deze nieuwe uitrustingsstukken. Onderweg naar de loods waar de uitreiking plaats zou vinden, raakten we, redacteur Mireille en stagiair Rinke, onder de indruk van de militaire ‘stad’ waar we doorheen reden.
Tijdens de uitleg over onder meer de nieuwe helm en het ballistisch vest en de daaropvolgende passessie werd ons door een kolonel van Defensie Materieel Organisatie (DMO) uitgelegd wat de voordelen van deze uitrustingsstukken zijn. Het komt erop neer dat de nieuwe uitrusting lichter en ergonomischer is. Daardoor kunnen de militairen beter bewegen en zitten de uitrustingsstukken niet meer in de weg. Met een tas van 30-35 kilogram op je rug is het wel zo prettig dat het vest eronder beter aansluit.

strong
(c) Defensie

Na de uitreiking werd de nieuwe uitrusting middels een rondje speedmarsen getest door de militairen. Twee van hen stonden ons daarna te woord, zeer tevreden over het resultaat van jaren ontwikkeling. ‘Er is eindelijk echt naar ons geluisterd! De gevechtskleding is een stuk lichter en zit beter dan zijn voorganger, wat je in dit kleine stukje hardlopen al echt kan merken. We kijken ernaar uit om het volgende week goed te gaan testen. Ook de pasvorm van de helm is beter. Eerst schoof deze vaak over je voorhoofd voor je ogen, waardoor je niet lekker in het veld lag. Nu is dat opgelost.’

Het project dat het kwalitatief hoogwaardig gevechtsuitrustingssysteem behelst, heet STRONG, Soldier Transformation OnGoing. De uitrusting is constant in ontwikkeling. Het is een omvangrijke logistieke operatie: elke week worden 200-400 pakketten verstrekt. Dit neemt zeker drie jaar in beslag. Ook komen daar nog nieuwe gevechtslaarzen en complete tenues bij.

STRONG

Eén gedachte over “Luchtmobiele Brigade ontvangt nieuwe uitrustingsstukken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.