Mijn functie: Bijbaan bij Defensie

Defensity College is het werkstudentprogramma van Defensie waarbij HBO- en WO studenten tijdens de studie niet alleen een unieke bijbaan krijgen waar ze hun studiekennis kunnen inzetten, maar ook opgeleid worden tot reservists bij een van de vier operationele commandos (opcos).

Wie: Michiel
Wat: Bijbaan
Waar: Tilburg

Michiel heeft van jongs af aan een interesse gehad in techniek, en uiteindelijk besloot hij om werktuigbouwkunde te studeren in Delft. ‘Net als andere wetenschap staat aan de basis van techniek de vraag: hoe werkt de wereld? Ik wilde altijd al weten: hoe werkt een auto of een radio, hoe werkt alle dagelijkse mechaniek? Dat heb ik wel van mijn vader, zelf manager ICT bij een ziekenhuis. Ik weet nog dat toen ik hem vroeg hoe een elektrische motor werkt, hij dat veel te uitgebreid voor mijn leeftijd begon uit te leggen – maar daardoor werd wel mijn interesse gewekt. ‘Mijn studie is niet puur theoretisch: wij leren echt hoe het werkt, hoe je de krachten in een mechaniek kunt uitrekenen. We houden onder meer ontwerpwedstrijden, een competitie waarbij je bijvoorbeeld een autootje op een opgewonden veer een exacte afstand laat rijden en die precies op tijd stopt.
‘Ik kwam in aanraking met Defensity College tijdens een avondmaal in mijn studentenhuis: de zus van een vriend kwam mee–eten en vertelde dat ze dat deed. Ik had daar een verkeerd beeld van: het was de tijd dat je hoorde dat soldaten op oefeningen ‘pang pang’ moesten roepen omdat er geen geld was, maar zij zei juist dat het super-vet
was. Ik merkte dat ik door haar verhalen gegrepen werd, en werd uitgedaagd om iets naast mijn studie te doen. ‘Defensity College stelt als voorwaarde dat je zeker honderd studiepunten hebt verzameld, maar ook dat je nog minstens twintig maanden moet studeren; ik zat in mijn derde studiejaar toen ik bij Defensity College begon.’ ‘Defensity College doe je maximaal twee dagen in de week, maar er word je de kans geboden om het naar wens uit te te breiden. Dus je hebt voor een of twee dagen een vaste werkplek gerelateerd aan je studie of interesses, en je wisselt elk half jaar van werkplek. Maar daarnaast zijn er allerlei extra vormingsactiviteiten, waar je militaire vaardigheden leert, je kunt oefeningen doen, ik ken een jongen die mee op oefening is geweest als oefenvijand, iemand die naar Engeland zeilt voor een tall ship event – je kunt het zo intensief maken als je zelf wilt. Voor die activiteiten krijg je punten, en het aantal punten bepaalt je rang en salaris. ‘Je moet het zien als een bijbaan, naast je gewone studie. Maar dan eentje waar je je studie wél kunt inzetten! Sterker nog: Defensie geeft je alle ruimte om echt een bijdrage te leveren met je kennis. Ikzelf kreeg bij Robotic Autonomous Systems (RAS) samen met een andere werkstudent de opdracht om een automatisch draagsysteem voor gewondentransport te ontwerpen voor een Mission Master voertuig. Ergens anders krijg je de kans niet om met zulk materieel te werken. Heel vet. Het was ook een beetje een jongensdroom om bij Defensie te werken: als je iedereen in uniform ziet lopen, dan voel je toch wel trots hoor! Overal waar ik kom is iedereen heel vriendelijk en behulpzaam: je zit bij Defensie en je helpt elkaar, je bent een team. ‘Ikzelf heb me de laatste tijd wel op wat anders gefocust trouwens, want ik heb me aangemeld voor de selectie van een infanteristeneenheid. Dus ik heb de extra vormingsactiviteiten op een laag pitje gezet om me te kunnen focussen op de selectie. Ik ben nog tot november werkzaak bij Defensity College. Defensity College is iets voor jou als je Defensie wilt leren kennen als organisatie, als je je grenzen wilt verleggen, als je iets wilt betekenen voor je land – en zeker als je in je studententijd iets extra’s wilt doen.’

Dit bericht verscheen eerder in de Militaire Courant van oktober 2023.

De rubriek ‘Mijn Functie’ is mede mogelijk
gemaakt door Noventas verzekeringen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.