Mijn functie: Algemeen opsporingsambtenaar   

 

Defensie biedt een grote verscheidenheid aan functies. Deze keer in de schijnwerpers: de werkzaamheden van een algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee. 

Wie: Wachtmeester der eerste klasse Maarten-Jan 
Wat: Algemeen opsporingsambtenaar  
Waar: Brigade Oostgrens-Noord 

Wachtmeester Maarten-Jan

Wat houdt de functie in? 
‘Ik ben algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee. Ik ben werkzaam in het taakveld MTV (Mobiel Toezicht Veiligheid) op de Brigade Oostgrens-Noord, locatie Winschoten. Ik houd toezicht op de binnengrenzen, zowel langs de Rijksweg A7 alsmede de kleine grensovergangen in de regio. Daarnaast hebben we O&O-diensten (Overgave-Overname). Tijdens zo’n dienst kan het voorkomen dat wij als marechaussee een vreemdeling moeten overnemen van de Duitse Bundespolizei of andersom, omdat zij bijvoorbeeld geen rechtmatig verblijf meer hebben in Nederland, Duitsland of zelfs Europa. Tijdens een O&O-dienst kun je een geplande of ad-hoc Overgave of Overname hebben. Overgave betekent terug naar de Duitse autoriteiten, bijvoorbeeld een ex-gedetineerde. Overname is andersom: vaak een asielzoeker die niet in Duitsland mag zijn omdat hij in Nederland een procedure heeft lopen.  
‘Daarnaast ben ik motorrijder en selecteer ik bij grote controles voertuigen die gecontroleerd moeten worden op Identiteit, Nationaliteit, Verblijfsrechtelijke Positie (INVP). Dit om grensoverschrijdende criminaliteit en illegale migratie tegen te gaan.’ 

Vooropleiding  
‘Toen ik begon, in 2006, had ik mijn vmbo-t afgerond. Ik ben als Marechaussee-beveiliger begonnen en heb de reguliere AMO (Algemene Militaire Basisvaardigheden) en BEV-opleiding, de “blauwe opleiding”, gedaan. De militaire opleiding bestaat uit basisvaardigheden zoals schieten, wetkennis en ZHKH (zelfhulp-kameradenhulp). Ook ga je bivakkeren in het bos, leer je schuttersputjes graven en ga je gecamoufleerd te werk. De BEV-opleiding staat vooral in het teken van uniformgewenning, wetskennis en stagelopen op je toekomstige werkplek. In 2010 heb ik de wachtmeesteropleiding gedaan, de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar. Ook deze marechaussee-opleiding staat in het teken van heel veel wetskennis en stagelopen. Ik ben sinds 2016 werkzaam bij het MTV. Daarvoor heb ik niet specifiek een opleiding gevolgd. Als je begint bij de Koninklijke Marechaussee, als wachtmeester, kan het zo zijn dat je direct na je opleiding geplaatst wordt op een brigade zoals MTV. Er wordt dan landelijk gekeken waar er plek is en waar collega’s nodig zijn.’ 

Bezigheden  
‘De hoofdtaak is het Mobiel Toezicht Veiligheid. Daarnaast draaien we dus de O&O-diensten en hebben we een arrestantencomplex en receptie. Al die taken moeten worden uitgevoerd, dus het is aardig divers, wat het werk voor mij leuk maakt. Een voorbeeld: op vrijdag een late dienst van 15:00 tot 23:00 uur kan bestaan uit een MTV-dienst in combinatie met een O&O-dienst. De volgende dag kun je een vroege dienst draaien, 07:00 tot 15:00 uur en zit je als arrestantenbewaarder in het arrestantencomplex. 
‘Persoonlijk vind ik de geplande grote controles met ketenpartners, zoals politie en douane, het mooist van MTV. Daarbij zit ik vaak op de motor en selecteer ik voertuigen die mogelijk interessant zijn om grensoverschrijdende criminaliteit te onderkennen. Wat ik ook erg leuk vind is de samenwerking met de politie. Zij weten ons te vinden en wij hen. Dat maakt ons werk in beide gevallen in de grensstreek erg makkelijk.’ 

Doorgroeimogelijkheden  
‘Ik ben nu wachtmeester der eerste klasse. Je kan doorgroeien naar opperwachtmeester, senior, en daarna naar adjudant. Na adjudant is er de mogelijkheid om officier te worden, luitenant en verder. Daarvoor heb je wel een hbo-diploma nodig en dien je de KMA te volgen.
‘Ik zou zeggen: heb je interesse in een baan bij de marechaussee, solliciteer! Naast de functie die ik uitoefen, heb je meer taakvelden bij de Koninklijke Marechaussee. Kijk op www.werkenbijdefensie.nl.’  

De rubriek ‘Mijn functie’ is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen.
Deze rubriek verscheen eerder in de Militaire Courant, editie maart 2022. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.