Mijn functie: Bewaker DBBO

Defensie biedt een grote verscheidenheid aan functies. Deze keer in de schijnwerpers: de werkzaamheden van een wachtcommandant bij de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie (DBBO).  

Wie: Patrickvan der Meijs 
Wat: Wachtcommandant bij DBBO  
Waar: Vliegbasis Gilze-Rijen 

De DBBO valt niet direct onder een van de vier krijgsmachtonderdelen, maar onder het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO). DOSCO verricht ondersteunende taken voor heel Defensie en zorgt voor bijvoorbeeld oefenterreinen, onderwijs, gezondheidszorg en personeelsdiensten, maar ook de beveiliging. De DBBO bestaat uit 1700 medewerkers en beschermt diverse locaties in Nederland én het Caribisch gebied.  

Logo van de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie

Wat houdt deze organisatie in?  
‘Het primaire proces van de DBBO is het verzorgen van de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen (TBB) van de defensieonderdelen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en het Caribisch gebied. Denk aan de helikopters, gevechtsvliegtuigen of wapenkamers. Dit doet de DBBO, door een combinatie van gewapende interventie, patrouillegang en toegangscontrole met gemotiveerde, vakkundige en gekwalificeerde burger- en militaire medewerkers. De DBBO is een bewapende organisatie van Defensie die 24/7 aan het werk is.’  

Wachtcommandant Patrick van der Meijs (c) DBBO

Taken 
‘Ik ben wachtcommandant van een groep met twaalf collega’s, die beveiligers en hondengeleiders zijn. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de wachtdienst en tijdens deze wachtdienst coördineer ik de toegangscontrole, interventie (het reageren op alarmeringen) en de patrouilles. Hierbij moet je denken aan het maken van roosters, waarin staat wat elk uur van de wachtdienst gedaan wordt. Hiervoor deel ik de mensen van mijn groep in. Wie gaat op welk tijdstip de toegangscontrole doen en wie gaat wanneer op patrouille in de verschillende gebieden op de vliegbasis?   
‘Daarnaast is een van mijn taken het afhandelen van alarmeringen die wij binnenkrijgen via ons bewakingssysteem. Ik haal de gebouwen van het alarm en aan het einde van de dag zet ik ze weer op het alarm als ze afgesloten worden.   
‘Ook maak ik dienstroosters, en de sleutels van de verschillende gebouwen worden bij mij opgehaald. Daarnaast zijn wij dienstverlenend. Het komt dus ook regelmatig voor dat we personen moeten begeleiden of deuren moeten openen voor onze defensiecollega’s.’ 

Opleiding 
‘Ik was zeventien toen mijn opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht begon. Ik had mezelf aangemeld om bij de Grondverdediging te komen, oftewel Luchtmachtbewaking. Dit was in Woensdrecht bij de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Mijn opleiding duurde zes maanden en daarna kon ik op vliegbasis Gilze-Rijen beginnen.  
‘In 2018 liep mijn contract af en kon ik direct overstappen als burgerambtenaar bij de DBBO. De DBBO is in 2013 opgericht en sinds die tijd bewaakt deze organisatie alle defensiecomplexen in binnen- en buitenland. Van 2018 tot halverwege 2019 was ik bewaker bij de DBBO en daarna ben ik wachtcommandant geworden. 
‘De DBBO heeft een eigen opleidingscentrum. Als je nieuw bent, krijg je een opleiding van zes weken. Hierin doe je wapenkennis op en train je je schietvaardigheid, leer je EHBO, zelfverdediging (les met de wapenstok en handboeien) en rechts- en wetskennis. Hierdoor weten we wat onze bevoegdheden zijn met betrekking tot iemand aanhouden of het gebruiken van geweld. Alle praktijk- en theorielessen worden herhaald in trainingen, dat gebeurt acht keer per jaar.’ 

Bijzondere baan 
‘Het bijzondere is dat we als enige beveiligingsbedrijf bewapend rondlopen. Elke dag is anders! We weten bij de aanvang van de dienst niet wat er die dag gaat gebeuren. Mijn functie is leuk omdat je altijd bezig bent met mensen: van het inwerken van nieuwe collega’s tot het aansturen van collega’s. Ik heb een positieve werkinstelling, wat ik uitstraal naar mijn team. Al achttien jaar heb ik ervaring in deze organisatie, dus ik heb veel kennis en ik weet waar ik over praat. Ik ben zeer geordend, duidelijk en goed georganiseerd.  
‘Het meest bijzondere wat ik in mijn jarenlange ervaring op vliegbasis Gilze-Rijen bij de beveiliging heb meegemaakt, is de MH17-ramp. Het onderzoek hiernaar heeft op de vliegbasis plaatsgevonden. Op de dag dat de wrakstukken van de MH17 op de basis binnen werden gebracht had ik dienst. Er moest een speciaal extra groot schuifhek voor opengemaakt worden om de vrachtwagens met de wrakstukken op de basis te kunnen krijgen. De schade van de inslag van de raket was zeer duidelijk te zien op de wrakstukken. Dit maakte erg veel indruk op mij. Daarnaast was de hele weg richting de basis afgesloten, het stond er vol met journalisten en camera’s. Dit was heftig om te zien!   
‘Wij hebben de gehele periode dat de MH17 werd gereconstrueerd de beveiliging verzorgd. Toen het vliegtuig geheel gereconstrueerd was hebben wij dit ook gezien. Het zien van het vliegtuig in deze staat maakte heel veel indruk.’ 

De rubriek ‘Mijn functie’ is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen

Deze rubriek verscheen eerder in de Militaire Courant, editie maart 2021. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.