Mijn functie: Combat fotograaf Wessel

De formele term is Beeldmaker, maar zelf noemt hij zich altijd combat fotograaf: korporaal-1 Wessel is bijna dagelijks in het veld, op de kazerne, bij ceremonies en in zijn studio bij het OOCL (Operationeel Ondersteuningscommando Land) bezig om, zowel in fotografie als met video, het militaire leven vast te leggen.

Wie: Wessel
Wat: Beeldmaker
Waar: Apeldoorn

Wessel kwam op zijn twintigste bij de infanterie terecht. ‘Ik was daarvoor buitensportinstructeur, maar dat was een seizoensbaan. Ik zocht iets fulltime waarin ik toch veel buiten actief kon zijn, en dus keek ik rond bij Defensie. Ik heb een MAST (mariniers-selectietest) gedaan, maar besefte wel dat ik daar niet in verder wilde. Toen belde Defensie met de mogelijkheid om bij de infanterie te gaan. Daar heb ik allerlei taken uitgevoerd, waaronder chauffeur: ik heb eigenlijk altijd alles wel aangepakt wat op mijn pad kwam. In 2018 nam ik een keer mijn fotocamera mee, en daarmee is het balletje gaan rollen.

‘In 2022 nam de toenmalige combat fotograaf via Instagram contact met mij op of ik zijn taak wilde overnemen. Ik had hem zelfs nog nooit ontmoet! Ik heb ook geen briefing of training van hem ontvangen: ik fotografeer al van kinds af aan, ik ben een autodidact en deed ook al veel aan sportfotografie, dus ik wist wel wat er van mij verwacht werd.’

Anticiperen

‘Tijdens de sollicitatie gaven de leidinggevenden wel aan wat ze van mij verwachtten, maar daar zaten geen vakspecifieke eisen of voorwaarden bij. Het doel was dat ik mensen “in het moment” zou vastleggen. Ik fotografeer alsof ik deel uitmaak van de actie, zodat ik dat gevoel het beste bij mensen kan overbrengen. Daarbij helpt het enorm dat ik uit het militaire vak kom. Niet alleen ben ik een van de mensen in het veld, ik hoor er gewoon bij, maar ook: ik heb kennis van wat er gebeurt en kan dus anticiperen, van tevoren bepalen hoe en waar ik de beste foto’s kan maken.’

Mis je het dat je niet langer een wapen in handen hebt en alleen via je lens ‘schiet’?

‘Soms mis ik dat wel, ja. Niet vanwege dat schieten, maar omdat je als infanterist een doel hebt dat je probeert te bereiken. Die spanning, die adrenaline die je als infanterist voelt, die heb ik niet, want ik loop alleen maar mee. Maar als ik mooie foto’s heb gemaakt, dan kan ik echt wel juichen, hoor!

Enorm divers

‘Hoewel mijn werk oorspronkelijk eruit bestond dat ik in het veld met de actie meeloop, is dat werk wel enorm veel diverser geworden, ik fotografeer nog steeds veel in het veld, maar werk ook op de kazerne, tijdens ceremonies, ik doe concertfotografie en maak portretten in onze studio. En daarnaast maak ik ook nog video’s.’

Je zegt ‘onze studio’: met hoeveel zijn jullie?

‘Ik doe dit werk samen met een collega. Maar die neemt binnenkort afscheid, dus we zoeken nog een militair die affiniteit heeft met fotografie en heel flexibel en zelfstandig kan werken. Als er een lezer is die dit vak wel ziet zitten…

Foto’s: Defensie


Dit bericht verscheen eerder in de Militaire Courant van juni 2023.

De Militaire Courant is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.