Mijn functie: LO&Sportinstructeur bij de landmacht

Defensie biedt een grote verscheidenheid aan functies. Deze keer in de schijnwerpers: de werkzaamheden van een LO&Sportinstructeur bij de Koninklijke Landmacht. 

Wie: Sergeant Annema 
Wat: LO&Sportinstructeur 
Waar: Johannes Postkazerne, Havelte 

Wat houdt de functie in? 
Als LO&Sportinstructeur binnen de Koninklijke Landmacht (KL) ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden, uitvoeren en nabespreken van sportlessen. Het doel van de lessen is om fysieke fitheid en mentale weerbaarheid te trainen van eenheden en individuen. Dit is essentieel voor gezond en inzetbaar personeel binnen de KL. Eenheden sporten meerdere keren per week, gemiddeld wel 3 keer.  

Sergeant Annema. Foto’s: Defensie

Militaire opleiding 
Voor de functie van LO&Sportinstructeur binnen de krijgsmacht heb je minimaal een MBO niveau 4 diploma nodig. Het diploma moet gericht zijn op sport en bewegen. 
Voordat je start aan de Algemene Militaire Opleiding (AMO) word je van top tot teen onderzocht. Denk aan het testen van zicht en gehoor, maar ook een psychologische test hoort daarbij. Zodra je alle testen en keuringen met goed gevolg hebt doorlopen, mag je beginnen aan de opleiding. 

Het eerste deel van de opleiding is de AMO. Dit doe je op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Ermelo. De AMO duurt 15 weken. Tijdens deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het militair zijn. Denk hierbij aan schieten, kaartlezen en exercitie. Deze vaardigheden moet iedere militair beheersen en komen daarom regelmatig terug in de opleiding. Daarnaast leer je samenwerken en nieuwe bewegingsvaardigheden tijdens de sportlessen, maar ook leer je hoe je jezelf sterker en fitter maakt. Een erg leuke en leerzame periode waarin je jezelf meer en meer militair begint te voelen.
Na de AMO start je met de Algemene Kader Opleiding (AKO). Tijdens deze periode leer je les- en leidinggeven aan jouw eigen groep. Tevens leer je om begeleidingsgesprekken te voeren om bijvoorbeeld iemands militaire beroepshouding te verbeteren. De AKO duurt 10 weken.
 
Het laatste gedeelte van de KMS is de Algemene Kadervorming (AKV). Je gaat tijdens dit deel van de opleiding leidinggeven onder verzwaarde omstandigheden. De verzwaarde omstandigheden zijn bijvoorbeeld tijdsdruk en complexe groepsopdrachten, maar je kunt in de periode ook te maken krijgen met minder slaap. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om binnen een korte tijd een aanval uit te voeren op een vijandelijk object. Op basis van informatie maak je een plan om de aanval zo goed mogelijk met jouw groep uit te voeren. Jij bent degene die het plan over moet brengen aan de groep en leiding geeft voor, tijdens en na de aanval. Dit deel van de opleiding duurt 15 weken.

Zodra je geslaagd bent voor de KMS start je met de Vaktechnische Opleiding Sport (VTO sport). Deze opleiding zit in Amersfoort en duurt 18 weken. De eerste weken krijg je vooral les van de ervaren instructeurs die de opleiding tot LO&Sportinstructeur verzorgen. Denk hierbij aan hindernisbaantraining (hoe neem je die hindernissen technisch goed), Militaire Zelfverdediging (MZV) maar ook krachttraining (hoe voer je een squat technisch goed uit). Daarna begin je al snel met het lesgeven aan je eigen groep en ga je stages lopen op verschillende legerplaatsen in het land; daar leer je natuurlijk het meeste van omdat het een reëel beeld geeft van het werken op de sportgroep! Tevens ben je bezig om jouw eigen praktijkvaardigheid te ontwikkelen. Erg belangrijk, want alle deelnemers kijken naar jou wanneer jij een voorbeeld moet geven. Een voorbeeld moet het perfecte plaatje zijn, ook wanneer je bijvoorbeeld op 4 meter hoogte over een hindernis moet klimmen op de hindernisbaan. Als LO&Sportinstructeur moet je allround zijn.  

Taken 
De taken die behoren tot de functie van LO&Sportinstructeur zijn voornamelijk het geven van instructie, training en het afnemen van testen. Een test die we afnemen is de Defensie Conditie Proef (DCP). De DCP moet iedere militair jaarlijks volbrengen en bestaat uit push-ups, sit-ups en een 12-minutenloop. Per leeftijdscategorie moet iedere militair voldoen aan bepaalde eisen. De DCP is eigenlijk de ondergrens qua fysieke fitheid wat iedere militair moet kunnen. De Fysieke Inzetbaarheidstest (FIT) wordt regelmatig afgenomen bij eenheden, bijvoorbeeld voor een oefening. De militairen moeten na het afleggen van de FIT namelijk nog inzetbaar zijn voor hun dagelijkse werkzaamheden.
 
In de test komen de volgende onderdelen terug: marsen, hindernisbaan, til & draagtest en speedmars. De zwaarte van de test is afhankelijk van het functiecluster. Een laag functiecluster heeft minder hoge eisen dan een hoog functiecluster. De functieclusters gaan van 1 (laag) tot en met 6 (hoog). Een LO&Sportinstructeur heeft functiecluster 4. Tussen de lessen door ben je bezig met het maken van een trainingsprogramma voor je eigen eenheid en het trainen van je eigen vaardigheden. De bijzonderheden binnen de eenheden bespreek je ook in jouw cluster. 
Een cluster is een team van LO&Sportinstructeurs die verantwoordelijk zijn voor het trainen van een aantal toegewezen eenheden. Ik zit in het cluster 44 Pantserinfanteriebataljon. Zaken die besproken worden zijn: hoe staat een eenheid er mentaal en fysiek voor en hoe gaan we de komende weken verder? Er zijn ook regelmatig sportevenementen op de legerplaats of in het land. Denk hierbij aan de Nieuwjaarsloop of de Brigadesportdag. Bij de Brigadesportdag hebben we circa 1.000 deelnemers. Tijdens de Brigadesportdag ben je als LO&Sportinstructeur verantwoordelijk voor een bepaald sportonderdeel: voetbal, touwtrekken, parcours militair etc. Maar het kan ook zo zijn dat je aansturend moet zijn richting de collega’s van de sport. Je stuurt dan andere collega’s aan om bepaalde zaken te organiseren.

Als LO&sportinstructeur kun je elders in het land worden gevraagd voor steun. Je bent dan bijvoorbeeld een dag of een paar dagen op een andere legerplaats werkzaam. Tevens zijn er regelmatig trainingen en oefeningen in het buitenland. Denk hierbij aan Grensverleggende Activiteiten (GVA) of wintertraining. Als je de juiste bevoegdheden hebt, kun je hier regelmatig voor in aanmerking komen. Zoals je kunt lezen is een baan binnen de LO&Sportorganisatie een mooie en uitdagende baan waar je veel ruimte hebt om jezelf op allerlei gebieden te ontwikkelen!  

Leukste bezigheid 
Het leukste van het werk is de afwisseling; geen dag is hetzelfde. De ene keer geef je sportles aan een parate eenheid en de andere keer geef je sportles aan een opleiding (AMO). Beide eenheden vragen een andere aanpak van lesgeven. Tijdens de AMO staat gedragsverandering meer centraal en bij de parate eenheden het trainen. De parate eenheid heeft duidelijke instructies nodig over de doelstelling van de les en de organisatie. Op basis daarvan gaat de eenheid “aan de bak”. Dat is altijd mooi om te zien. Als instructeur loop je rond om uitvoeringen te controleren, te motiveren en stimuleren waar nodig. 
Buiten de sportlessen om heb je als LO&sportinstructeur regelmatig contact met de eenheid waar je verantwoordelijk voor bent. Je bent voor hen het aanspreekpunt op sportgebied. Door de vele oefeningen van een eenheid gedurende het jaar, is het belangrijk dat je goed weet wanneer en waar de eenheid traint om op die manier continuïteit te bieden in het trainingsprogramma. Het komt om die reden ook voor dat je als LO&Sportinstructeur meegaat met oefeningen. De ervaringen die je daar opdoet kun je gebruiken voor taakspecifieke elementen tijdens de sportlessen. Een militair heeft tijdens oefeningen namelijk heel wat zaken bij zich. Denk aan wapen, helm en scherfvest. Om die reden sporten de eenheden niet alleen in sporttenue, maar komen ze ook regelmatig met wapen, helm en scherfvest naar de sport toe om te trainen.  

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen en buiten Defensie? 
Binnen Defensie zijn er vele doorgroeimogelijkheden. Intern bij de LO&Sportorganisatie KL kun je vele functies in de rang van sergeant, sergeant-majoor en adjudant krijgen.  
Het is ook mogelijk om van onderofficier naar officier door te ontwikkelen. Dit kan alleen als je in het bezit bent van het juiste diploma. Het diploma moet minimaal een HBO Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) zijn.
Het is ook mogelijk om de LO&Sportorganisatie (tijdelijk) te verlaten en bij een ander wapen of dienstvak aan het werk te gaan. Daarnaast kun je bijvoorbeeld overstappen van de landmacht naar de luchtmacht. 
Een carrière buiten Defensie is ook mogelijk. Om je kansen hierop te vergroten kun je door Defensie verzorgde opleidingen volgen. Werkervaring binnen Defensie is altijd goed, het zegt iets over je als persoon. Bij Defensie ontwikkel je competenties die voor iedere werkgever waardevol zijn.  

Opleidingen: 
Algemene Militaire Opleiding (AMO) 15 weken 
Algemene Kader Opleiding (AKO) 10 weken. Hier leer je les- en leidinggeven. 
Algemene Kader Vorming (AKV) 15 weken. Je leert leidinggeven onder verzwaarde omstandigheden zoals tijdsdruk en slaapdeprivatie. 
Vaktechnische Opleiding (VTO) sport 18 weken 

Dit artikel verscheen eerder in ingekorte variant in de Militaire Courant, editie december 2020

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.