Mijn Functie – militairen tijdens oefening Vigorous Bison

Brandon, 26. ‘Ik ben boordschutter op een CV90. De munitie heeft een kaliber van 35 mm. Genoeg om door een gepantserd voertuig te schieten. Dat ik nu militair ben is een kleine kinderdroom. Ja, deze oefening vind ik geweldig, ik heb er maanden naar uitgekeken.’ 

Esmé, 28. ‘Vier jaar geleden ben ik bij Defensie begonnen. Ik ben chauffeur op een ambulance. Ik heb zelf geen medische achtergrond, maar assisteer wel de verpleegkundige, mijn bijrijder. Eigenlijk wilde ik bij de Luchtmobiele Brigade, bij de para’s. Die afdeling is extra zwaar, waardoor je er maar weinig vrouwen ziet. Ik kwam helaas ook niet door de fysieke test, maar heb het hier enorm naar mijn zin. Tip voor vrouwen die misschien ook het leger in willen? Wees jezelf, wees bewust van jezelf, dan komt het helemaal goed.’ 

Obed, 23. ‘Ja, ik lig eruit, ik ben uitgeschakeld. Echt heel jammer, want nu ben ik mijn kameraden kwijt. Zij moeten nu zonder mij verder. Mijn functie is Combat Life Saver. Ik ben geen verpleegkundige, maar moet wel eerste hulp kunnen bieden als iemand gewond raakt. Als wapen heb ik een Minimi (mini-mitrailleuse). Ik vind het fantastisch om nu hier te zijn. Eindelijk kunnen we laten zien wat we waard zijn.’ 

Wever, 25. ‘Ik ben ruim een jaar bij het leger. Daarvoor was ik slager. Nu ben ik een PIO, een pionier, zeg maar een menselijke TomTom. Ik heb een Colt, 40 mm op zak, munitie en een pakje sigaretten. Nee, de oorlog in Oekraïne heeft voor mij niks veranderd. Als het moet dan moet het, ik heb hiervoor gekozen.’

Dit bericht verscheen eerder in de Militaire Courant van september 2022.

De Militaire Courant is mede mogelijk gemaakt door Noventas verzekeringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.