Militair Klassiek

In de Militaire Courant behandelen we recente militaire boeken, maar soms is het ook goed om een klassiek werk weer eens ter hand te nemen. Wij zetten daarom vier titels uit verschillende tijdvakken en werelddelen op een rijtje.

Door Jesse Poiesz

Sun-Tzu – De kunst van het oorlogvoeren

4 Cover De kunst van het oorlogvoerenDit is het oudste en misschien ook bekendste boek uit dit rijtje. Het werd geschreven in de zesde eeuw voor Christus door de Chinese generaal Sun-Tzu. Het behandelt alle aspecten van de oorlogvoering, van voorbereiding tot veldslag. Hoewel de lessen duizenden jaren oud zijn, worden ze tegenwoordig nog steeds toegepast. Het boek is dan ook een van de favorieten van verschillende vooraanstaande militairen, zoals brigadegeneraal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade.

Sun-tzu, De kunst van het oorlogvoeren. Het klassieke meesterwerk, vertaling: Roger T. Ames en Anders Pieterse, Uitgeverij Kosmos, 304 pagina’s (€ 29,99)

Thucydides – De Peloponnesische oorlog

In de vijfde eeuw voor Christus (431-404 v. Chr.) vond de Peloponnesische oorlog plaats tussen Sparta en Athene. De strijd duurde bijna dertig jaar en eindigde in de teloorgang

21149a8cafe65e20f5d73708f87a3242fa72f45d

van Athene. Thucydides was destijds een generaal. Niet alleen vocht hij in deze oorlog, hij beschreef hem in detail én legde in deze klassieker de grondslag voor de (militaire) geschiedschrijving.

Thucydides, De Peloponnesische oorlog, vertaling: Wolther Kassies, Uitgeverij Atheneaeum – Polak & van Gennep, 968 pagina’s (€ 59,99)

 

 

Appianus – De burgeroorlogen

58b65_9789025307127_cvr-184x290Waar de andere boeken geschreven zijn door (voormalig) vechtersbazen, was Appianus een burger, advocaat en historicus. De burgeroorlogen is een geschiedenisboek over de periode tussen 133 en 35 voor Christus, toen het Romeinse Rijk werd geteisterd door burgeroorlogen en ‘grote mannen’ als Marius, Sulla, Caesar en Pompeius, vochten om de macht. Appianus focust in dit boek op de sociale achtergronden van deze periode, wat een unieke insteek is voor geschiedenisboeken uit die tijd.

Appianus, De burgeroorlogen. 133-35 v.Chr, vertaling: John Nagelkerken, Uitgeverij Atheneaeum – Polak & van Gennep, 520 pagina’s (€ 35,00)

Miyamoto Musashi – Het boek van de vijf ringen

Musashi was een legendarische samurai die volgens de legendes meer dan zestig duels 1001004001322496heeft gewonnen. In een van die gevechten gebruikte hij een houten zwaard gemaakt van een roeiriem. Hij schreef Het Boek der Vijf Ringen in 1645, met daarin strategieën voor persoonlijk zwaardvechten én oorlogvoering op grote schaal. Musashi verweeft deze inzichten in de krijgskunst met Oosterse filosofie.

Miyamoto Musashi, Het boek van de vijf ringen. Strategische inzichten voor leven en werk, vertaling: Monica Terpstra, Uitgeverij Altamira-Becht, 165 pagina’s (€ 89,90)

Natuurlijk zijn er nog meer interessante boeken over dit onderwerp. Kijk op www.militaireboeken.com voor meer interessante titels. Hebben wij een klassieker gemist? Stuur een e-mail naar info@militaireboeken.com of stuur ons een berichtje op Facebook of Twitter.

Dit artikel verscheen eerder in de Militaire Courant van Juni 2018

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.