Militaire stemwijzer (1)

Op weg naar de verkiezingen in maart 2021 zet de Militaire Courant in vier afleveringen de standpunten t.a.v. Defensie van de diverse partijen voor je op een rijtje en geeft er een waardering aan. Voor het complete programma vind je per partij natuurlijk ook een link naar hun pagina om verder te lezen.
Om het overzichtelijk te houden, hebben we gezocht naar de volgende punten: Budget voor Defensie, de NAVO, EU, Personeel, Materieel en eventuele bijzonderheden.

Algemeen: de partij richt zich voornamelijk op ouderen en het zal dan ook niet verbazen dat hun programma beperkt is als het gaat om Defensie.
Over het budget doet de partij geen (harde) uitspraken, wel zien ze de NAVO als hoeksteen van het veiligheidsbeleid en zijn ze geen voorstander van een Europees leger. Binnen Europa zijn ze wel voorstander van taakspecialisatie. Welke taak ze voor Nederland zien en wat dat betekent voor Nederland is onduidelijk.
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

Denk heeft een zeer duidelijke kijk op defensie. De organisatie moet in hun ogen ingericht worden op conflictpreventie en vrede. Een visie die zich uit in een zeer summiere Defensie-paragraaf. De 2%-norm van de NAVO moet van tafel. Dat kan ook aangezien ze vinden dat er niet meer geïnvesteerd moet worden in duur gevechtsmateriaal zoals: straaljagers, helikopters en nieuwe onderzeeboten. Nationaal moet er ook een verbod op kernwapens komen.
Grote vraag is voor ons hoe je je kunt richten op conflictpreventie zonder over een krijgsmacht met enige slagkracht te beschikken.
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

Net als 50+, is de PvdD een partij met een zeer specifieke doelgroep. In het licht van de coronapandemie en de rol die onze manier van samenleven met dieren daarin speelt, zouden ze de komende verkiezingen best kunnen groeien. Ondanks hun ‘stokpaardjes’ hebben ze toch een aantal duidelijk standpunten over Defensie.
De PvdD kiest voor een volledig autonoom, en dus geen Europees, leger. Met die krijgsmacht nemen we geen deel meer aan NAVO-missies, maar kiezen ze voor deelname aan missies die door de VN zijn goedgekeurd. Deelname van militairen aan die missies mag in de ogen van PvdD alleen als je ouder bent dan 21. Ook rekrutering van minderjarigen, denk bijvoorbeeld aan de VeVa-opleidingen, willen ze verbieden. 
Op het gebied van materieel streeft de partij een verbod op kernwapens na en pleiten ze ervoor om te stoppen met de aanschaf van de JSF en de F-16 te moderniseren.
Je mag van deze partij in een debat heldere standpunten over defensie verwachten. Die standpunten leiden hoogstwaarschijnlijk niet tot een groei naar de NAVO-norm, maar eerder naar nog verdere bezuinigingen. 
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

2 gedachten over “Militaire stemwijzer (1)

  1. Ik zou graag een onderbouwing zien van de “sterren”. Waarom bijvoorbeeld maar één ster als een partij de mening is toegedaan dat deelname aan missies pas vanaf 21 jaar kan? Of vooral deelname aan VN missies (volgens mij over het algemeen vredesmissies)
    Of waarom één ster als een partij de mening is toegedaan als “de organisatie” ingericht moet worden op conflictpreventie en vrede?
    De spotjes die het leger op televisie laat zien om mensen te werven zijn toch ook vooral gericht op het uitvoeren van vredesmissies?

    1. Hey Paulina,
      Heel in het kort is de beoordeling is gebaseerd op het totaalplaatje dat een partij ziet voor defensie. Gaat de organisatie erop vooruit, welke investeringen doen ze en welke rol zien ze voor de Nederlandse van bondgenoten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.