Militaire stemwijzer (4)

Op weg naar de verkiezingen in maart 2021 zet de Militaire Courant in vier afleveringen de standpunten t.a.v. Defensie van de diverse partijen voor je op een rijtje en geeft er een waardering aan. Voor het complete programma vind je per partij natuurlijk ook een link naar hun pagina om verder te lezen.
Om het overzichtelijk te houden, hebben we gezocht naar de volgende punten: Budget voor Defensie, de NAVO, EU, Personeel, Materieel en eventuele bijzonderheden.

Het CDA opent haar Defensiestandpunt met de gedachte dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Daarom willen ze investeren in een krijgsmacht die beschikt over hoogwaardig zwaar materieel, maar ook over de technologie om beschermd te zijn tegen cyberdreigingen.
Om het hoofd te kunnen bieden tegen de huidige en toekomstige dreigingen, willen ze in tien jaar tijd groeien naar een Defensiebudget dat voldoet aan de NAVO-norm. De NAVO zien zij ook als de belangrijkste garantie voor onze gemeenschappelijke veiligheid, maar ze zien ook dat investeringen in de militaire samenwerking binnen Europa gedaan moeten worden.
De investeringen in Defensie bestaan bij het CDA uit de versterking van zwaar materieel en hoogwaardige technologie. Dit overigens waar mogelijk samen met onze eigen Defensie-industrie.
Op het gebied van personeel pleiten ze voor een modern loongebouw, een goed salaris en betere kazernes.
Het programma van de CDA is geordend op een aantal hoofdthema’s of via een alfabetische lijst. Om alle inzichten t.a.v. Defensie terug te vinden moet je bijvoorbeeld ook kijken naar de paragrafen veiligheid en terrorisme. Dat maakt het wat zoeken. Concrete uitspraken, harde beloftes en het hoe vind je er helaas niet helder in terug.
Lees hier het interview met Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot.
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

De SP heeft geen aparte Defensieparagraaf in het verkiezingsprogramma staan. Hun ideeën over de krijgsmacht vind je terug onder het kopje ‘een betere wereld’.
Onder dit kopje vind je twee ‘bulllits’ waarin ze hun kijk op Defensie kort en helder verwoorden: stop de strategie van permanente oorlog en hervormen van de krijgsmacht.
De partij ziet voor de Nederlandse Defensie geen rol binnen de ‘agressieve’ NAVO. Inzet van de krijgsmacht gebeurt in hun optiek alleen wanneer dit onder leiding van de VN (de basis van een nieuwe internationale veiligheidsstructuur in plaats van de NAVO) geschiedt of voor de verdediging van het eigen grondgebied.
Dit betekent niet alleen dat de krijgsmacht gereorganiseerd moet worden, maar ook dat geplande investeringen teruggedraaid gaan worden. Het geld dat vrijkomt door de aanschaf van nieuwe onderzeeërs te stoppen, zal worden geïnvesteerd in onderwijs.
De SP kiest duidelijk voor een insteek waarin de politiek en de VN problemen oplossen met praten. Het leger past maar in heel beperkte mate in deze ideologie.
Lees hier het interview met woordvoerder Sadet Karabulut.
Bekijk hier het partijprogramma.

De VVD ziet NL als een exportland pur sang. Om die positie te kunnen handhaven, vinden zij het belangrijk om op het gebied van Defensie een bijdrage te leveren aan onze bondgenoten. Enerzijds kijken ze daarmee naar de NAVO, anderzijds naar de EU. Binnen de EU hangt dit vooral samen met migratiestromen en directe dreigingen vanuit Rusland en China.
Qua begroting willen ze snel toegroeien naar tenminste het EU-gemiddelde als een eerste stap om door te kunnen groeien naar de NAVO-norm. Om zowel voor de NAVO als de EU van waarde te kunnen zijn, zien zij voor Defensie een grote rol in niche-capaciteiten en investeren in onderdelen waar binnen de NAVO een grote behoefte aan is.
Bij niche-capaciteiten noemen ze bijvoorbeeld raket- en luchtverdedigingssystemen. Voor de NAVO-behoefte wil de VVD inzetten op JSF, onderzeebootcapaciteit en een technisch hoogwaardige landmacht met voldoende slagkracht en voortzettingsvermogen. Alleen op deze manier kunnen we immers blijven deelnemen aan de noodzakelijke missies.
Op het gebied van digitaal en cyber, pleit de partij voor de oprichting van een cybercommando, robotisering en samenwerking met de diverse inlichtingendiensten. Capaciteiten die we ook in kunnen zetten voor of met onze bondgenoten.
Op personeelsgebied wil de VVD investeren in de arbeidsvoorwaarden en de kazernes. Om over voldoende personeel te kunnen beschikken, zoeken ze naar flexibele oplossingen zoals het delen van personeel met bedrijven.
Om de visie van de VVD waar te maken, zijn er grote investeringen nodig. Dit maakt de groei van het budget ook tot een absolute noodzaak.
Lees het interview met woordvoerder André Bosman.
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

           

In de ogen van de PVV is de verdediging van Nederland de belangrijkste taak van het leger. De grootste dreiging die zij zien, is de Islam en het Islamitisch terrorisme. In hun verkiezingsprogramma willen ze dit bestrijden door het bewaken van de grenzen, het beveiligen van grote installaties die gevoelig zijn voor terroristische aanslagen en over het terugveroveren van ‘onze’ straten.
Hoewel ze veel belang hechten aan goede banden met Amerika (dat is iets anders dan de NAVO), laten ze zich in hun programma niet uit over de investeringen (gaan we naar de 2%-norm groeien?) in Defensie. Wel zijn ze duidelijk dat ze voor Defensie binnen Europa geen rol zien. Gezien de visie van de partij op Europa als geheel is dit geen verrassing, maar als gekeken wordt naar de rol die zij voor defensie zien bij het stoppen van migratieproblematiek is dit geen logische keuze. Binnen de NAVO zien de PVV Turkije als een bedreiging die verwijderd moet worden.
De PVV ziet een noodzaak voor een sterke en gezonde krijgsmacht, maar wil stoppen met de deelname aan ‘vage’ buitenlandse missies en bijvoorbeeld de aanschaf van de JSF. Binnen die krijgsmacht is overigens geen plaats voor mensen met een dubbele nationaliteit omdat zij voor Erdogan kunnen gaan vechten.
Verrassend in hun defensieparagraaf is overigens het aanhalen van de (economische)banden met Rusland.
De PVV doet geen uitspraken over het defensiebudget, maar gezien de taken die zij voor de krijgsmacht zien, een soort veredelde oproerpolitie, verwachten we dat deze flink zullen dalen.
Bekijk hier het verkiezingsprogramma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.